Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak
Ste že spoznali vse prednosti cvrtnika na vroči zrak?
Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak
Ste že spoznali vse prednosti cvrtnika na vroči zrak?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2023
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 minut za namakanje
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2−3 srednje veliki čvrsti ali delno moknati krompirji (približno 350 g)
- 3 žlice oljčnega ali repičnega olja sol in poper
- 1 majhne piščančje prsi s kožo (ali 1⁄2 velikih)
- 3 srednje veliki korenčki (približno 180 g)
- 100 g zamrznjenega graha
- 70 g masla
Priprava
Krompir olupimo, narežemo na četrtine in za 30 minut namočimo v hladno vodo, nato vodo odlijemo in krompir oplaknemo. Cvrtnik na vroči zrak 2 minuti segrevamo. Krompir temeljito osušimo, nato ga damo v skledo, poškropimo z 1 žlico olja, solimo in popramo ter premešamo. Položimo ga v košarico cvrtnika na vroči zrak, po možnosti v eni plasti. Pečemo ga 10 minut na 190 °C.
Medtem piščanca premažemo z 1 žlico olja, solimo in popramo. Ko se krompir peče 10 minut, ga odmaknemo na robove in na sredino košarice položimo piščanca. Pečemo 10 minut na isti temperaturi.
Korenček olupimo, narežemo na palčke in zmešamo s preostalim oljem. Po 10 minutah peke piščanca vzamemo iz košarice in vanjo položimo korenček, ga premešamo s krompirjem, nato pa oboje razporedimo na robove in na sredino vrnemo piščanca. Pečemo približno 10 minut na isti temperaturi, nato bi moral biti piščanec pečen. To preverimo tako, da v najdebelejši del mesa zabodemo nož in pogledamo, ali iz njega teče bister sok, ali pa s termometrom, ki mora pokazati 70 °C. Če piščanec še ni skoz in skoz pečen, ga pečemo nadaljnjih 5 minut. Nato ga vzamemo ven, ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.
Podobni recepti
Piščanec in mladi krompir iz pečice
Pečen piščanec s korenovkami ter omako z limono in makom
Grah in 2 žlici vode damo v majhno nepregorno skledico in pokrijemo z aluminijasto folijo, da preprečimo uhajanje vlage. Skledico postavimo v košarico cvrtnika na vroči zrak, kjer je bil prej piščanec, in pečemo še zadnjih 10 minut na isti temperaturi. Ob koncu peke mora biti krompir zlat in hrustljav, korenček mehak, grah pa pregret.
V ponvici segrevamo maslo in medtem vrtimo ponvico toliko časa, da maslo postane rjavo in oreškasto zadiši. Odstavimo ga in prelijemo v vrček ali omačnico. Nato piščančje prsi narežemo na rezine in postrežemo s krompirjem, korenčkom in grahom, vse pokapano z rjavim maslom.
Cvrtnik na vroči zrak (air fryer)
Cvrtnik na vroči zrak (air fryer) je naprava, ki se hitro segreje, omogoča peko brez ali z zelo malo maščobe in skrajša čas peke. Ime je sicer rahlo zavajajoče, saj aparat v resnici ni namenjen cvrenju, ampak gre za manjšo zmogljivo konvekcijsko pečico, ki hrano toplotno obdela s kroženjem vročega zraka, kar poveča hrustljavost živil. Omogoča vsestransko uporabo in na kuhinjskem pultu ne zavzame veliko prostora.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.