Sestavine

  • 4 fileji piščančjih prsi brez kože
  • sol
  • beli poper
  • 30 g masla
  • 2 stroka česna
  • šopek timijana
  • sok 1 limone
  • lupina ¼ limone
  • 2 kiselkasti jabolki
  • 1,25 dl belega vina
  • 1,25 dl kisle smetane
  • 1 žlička moke
  • kokošja ali goveja jušna osnova za zalivanje
  • ½ šopka peteršilja

Priprava

1.

Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Timijan in peteršilj operemo ter drobno nasekljamo, limonovo lupino nastrgamo. Jabolki olupimo, razpolovimo, odstranimo peščišča, narežemo na centimeter debele rezine in pokapamo z malo limonovega soka. Piščančje fileje razrežemo prečno na vlakna na tri enake kose. Začinimo jih s soljo, poprom in sesekljanim timijanom ter pokapamo s preostalim limonovim sokom.

2.

V veliki ponvi močno segrejemo maslo. Fileje pečemo počasi z obeh strani do lepe barve. Meso vzamemo iz ponve in ga damo na toplo. V soku od pečenja spečemo jabolčne rezine z obeh strani do lepe zlato rjave barve in jih zložimo na fileje. Nato v soku od pečenja hitro prepražimo česnove rezinice, da zadišijo, dodamo limonovo lupino in jo prav tako na hitro prepražimo. Dolijemo jušno osnovo, nato dodamo še belo vino in peteršilj. Moko razžvrkljamo z malo vode in kislo smetano ter vmešamo v omako. Omako dobro prevremo, da se zgosti.

3.

Piščančje fileje postrežemo z omako in pečenimi jabolki. Zraven tekne zelenjavni riž.

16