Piščančja rulada s kuskusom in pinjolami
Bodite kreativni in pripravite novo piščančjo jed
Piščančja rulada s kuskusom in pinjolami
Bodite kreativni in pripravite novo piščančjo jed
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g kuskusa
- 1,75 dl vrele kokošje jušne osnove
- 50 g masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 100 g pinjol
- 150 g suhih marelic
- velika pest grobo nasekljanega peteršilja
- 2 žlici grobo nasekljanih metinih lističev
- 1 limona
- 1 jajce
- 6 piščančjih prsi brez kosti in kože
- 16 rezin mesnate slanine
Priprava
Kuskus stresemo v nepregorno skledo, ga prelijemo z vrelo jušno osnovo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo 5 minut, da vpije tekočino. V kozici stopimo polovico masla in na njem nežno pražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen 5 do 8 minut, da se zmehčata. Odstavimo. V suhi ponvici nekaj minut pražimo pinjole, da se zlato obarvajo. Kuskusu primešamo čebulo, pinjole, grobo narezane suhe marelice in sesekljana zelišča. Dodamo dober stisk limonovega soka, solimo in popramo ter vmešamo razžvrkljano jajce. Pustimo, da se ohladi.
Rezine slanine s hrbtom noža raztegnemo na 1 ½-kratno dolžino. Položimo jih na velik kos aluminijaste folije, tako da se malce prekrivajo in dobimo pravokotnik. V najdebelejši del vsakega fileja naredimo nekaj zarez in jih položimo med dve plasti aluminijaste folije. S težko kozico jih potolčemo, da so debeli približno 1 cm. Fileje razporedimo na slanino tako, da med njimi ni vrzeli, ob daljših stranicah pa pustimo malo praznega roba (tako bomo piščanca laže zvili).
Nadev razporedimo vzdolž ene od daljših stranic. S pomočjo folije slanino in meso ovijemo okrog nadeva, da dobimo debelo klobaso. Tesno jo zavijemo v folijo in zavijemo konca, da zavitek zatesnimo. Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri (ali največ za 1 dan).
Pečico segrejemo na 180 °C. Piščančji zvitek s stikom navzdol položimo v pekač in ga pečemo 30 minut, nato folijo odvijemo in piščanca premažemo s preostalim maslom. Nepokritega pečemo še 20 do 30 minut, da je meso skoz in skoz pečeno, nadev pa je vroč (kovinsko nabodalo, ki ga zapičimo v sredino piščanca, mora biti vroče, ko ga izvlečemo). Pustimo, da se ohladi, in ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.