Sestavine

  • ½ čebule
  • ½ velikega stebla zelene
  • 1 korenček
  • 50 g pire
  • ¼ gomolja koromača
  • pest graha
  • pest mešanih solatnih listov
  • 2 paradižnika
  • pest belih grozdnih jagod
  • sol
  • repično olje za pokapanje

Priprava

1.

Čebulo olupimo, korenček ostrgamo. Čebulo, korenček in zeleno drobno sesekljamo in damo v kozico z 2 dl vode. Zavremo in kuhljamo 15 minut, nato dodamo piro. Posodo pokrijemo in kuhljamo še 10 minut.

2.

Medtem očistimo koromač in ga narežemo na rezine, zelene lističe pa prihranimo. Rezine koromača dodamo piri in kuhamo še 10 minut. Zadnjih 5 minut dodamo še grah. Preverimo, če je pira kuhana. Biti mora mehka, vendar še vedno malo al dente. Jed solimo, premešamo in nato odcedimo. Kuhano piro in zelenjavo postavimo v hladilnik, da se eno uro ohlajata.

3.

Paradižnik narežemo na krhlje, grozdne jagode razpolovimo. Solatne liste operemo in posušimo. Postrežemo tako, da na krožnika damo solato in nanjo razporedimo piro z zelenjavo. Okrasimo s paradižnikom, grozdjem in lističi koromača. Na koncu solato pokapljamo z repičnim oljem in postrežemo.

Nasvet

V solati lahko namesto belega grozdja uporabimo tudi kosmulje.

27