Peljmeni z mesom
Peljmeni z mesom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2014
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 3 skodelice moke
- 1 jajce
- 1 žlička soli
- kozarec tople vode
nadev
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 2 srednje veliki čebuli
- 1–2 stroka česna
- sol
- poper
- zelišča po želji (peteršilj, koper …)
- lovorov list in poper v zrnu
- maslo, kisla smetana, zelišča in poper, ko postrežemo
Priprava
Najprej pripravimo testo. Moko presejemo na delovno površino. Naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce in dodamo sol. Testo zamesimo tako, da najprej dodajamo moko, ki je na robu, in počasi prehajamo proti notranjosti kupčka moke. Med mešanjem postopoma dodajamo toplo vodo. Previdno zgnetemo testo, da postane testo voljno in se ne oprijema rok. Pripravljeno testo pokrijemo z vlažno krpo, da se ne bi posušilo, in ga pustimo počivati pol ure.
Medtem pripravimo nadev. Čebulo na drobno nasekljamo in jo dodamo mletemu mesu. Dodamo še nasekljan peteršilj (po želji tudi druga zelišča), nasekljan česen, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo.
Testo tanko razvaljamo. Z okroglimi modelčki ali manjšim kozarcem izrežemo kroge, ki pa ne smejo biti premajhni. Peljmene nadevamo podobno kot torteline: testeni krogec položimo v eno roko in z žlico položimo nadev na sredino testa. Krogec prepognemo tako, da dobimo majhen polmesec. Robove dobro stisnemo, da med kuho nadev ne »uide«. Za značilno obliko peljmenov zlepimo še oba vrhova polmeseca. Pripravljene peljmene polagamo na pomokano površino. Skuhamo jih lahko takoj ali pa jih zamrznemo.
Peljmene kuhamo tako, da jih položimo v vrelo osoljeno vodo, začinjeno z lovorovim listom in (po želji) poprom v zrnu. Ko peljmeni priplavajo na površje, jih na zmernem ognju kuhamo še približno 5 minut. Pred postrežbo jih zabelimo s koščkom masla, ponudimo jih lahko tudi s kislo smetano in jih začinimo s svežim koprom in poprom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.