Sestavine

  • 4 celi srčki (notranji deli) stebelne zelene
  • 3 korenčki
  • 1 žlica masla
  • 4 lovorovi listi
  • nekaj timijanovih vejic
  • 6 strokov česna
  • 6 dl sveže piščančje jušne osnove
  • 1 ½ kg težak piščanec
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Zeleno po dolžini prerežemo na pol, korenje pa nasekljamo. V veliki plitvi nepregorni posodi segrejemo maslo in na njem na srednji temperaturi 4 do 5 minut pražimo zeleno in korenje. Dodamo lovorove liste, timijan in neolupljen česen, solimo, popramo in prilijemo jušno osnovo. Zavremo, nato štedilnik ugasnemo.

2.

Piščanca položimo v posodo k zelenjavi. Dobro ga začinimo, postavimo v pečico in pečemo 1 uro in 40 minut, da se koža zlato zapeče. Nato posodo vzamemo iz pečice, piščanca položimo na leseno desko in pustimo počivati 20 minut.

3.

Preden jed postrežemo, ponovno segrejemo zeleno in omako, jo posujemo s sesekljanim peteršiljem in preložimo v plitvo servirno skledo. Piščanca razrežemo na kose in postrežemo na deski.

12