Sestavine

  • 4 žemlje od prejšnjega dne
  • 1,25 dl mleka
  • 200 g telečjih ali jagnječjih jeter (ali po 100 g svinjskih in mladih govejih jeter)
  • 100 g drobno narezane šalotke
  • 1 žlica olja
  • 3 beljaki
  • 1 žlička majarona
  • 1 žlica drobno narezanega peteršilja
  • 1 strok česna, narezanega na rezinice
  • ščepec drobno nastrgane limonove lupinice
  • sol
  • poper
  • svinjska mrežica
  • 4 kuhani krompirji
  • 250 g redkvic
  • kis
  • olje
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Žemlje narežemo na drobne kocke in jih namočimo v mleku. Jetra grobo zmeljemo z mesoreznico ali z nožem narežemo na zelo drobne kocke. Šalotko rahlo popražimo na olju. Beljake stepemo v sneg.

2.

Žemeljne kocke dobro ožmemo in damo v primerno skledo. Dodamo preostale sestavine in zmešamo. Kepico mase poskusno spečemo ter jetrno maso po okusu začinimo. Nato naredimo 8 cmokov, vsakega posebej zavijemo v svinjsko mrežico in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 20 minut.

3.

Krompir olupimo in narežemo na lističe. Redkvice nastrgamo na tanke rezinice. Krompir in redkvice pokapamo z oljem in kisom ter začinimo s soljo in poprom. Solato v ponvi pretresemo, toliko, da se malo segreje.

4.

Pečene jetrne cmoke ponudimo s pripravljeno solato.

13