Pečena skuša s solato iz pese in pire
Pečena skuša s solato iz pese in pire
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g cele surove rdeče pese
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g kuhane pire (lahko iz pločevinke; ali pa jo skuhamo sami, glej nasvet)
- 2 žlički bistrega medu
- 3 žlice šerijevega kisa
- 1 žlica popraženih pinjol ali mandljevih lističev
- 50 g izkoščičenih črnih oliv
- 2 celi očiščeni skuši
- ½ žličke ostre dimljene paprike
- 1 žlička strtih semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička mletega koriandra
- majhen šopek kopra (po želji)
- 1 majhna rdeča čebula
- sol
- poper
- gost kremast jogurt, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Peso zdrgnemo, operemo in narežemo na krhlje in jo v srednje velikem pekaču pomešamo z žlico olja, solimo in popramo. Pečemo jo 40 minut. Po 20 minutah dodamo česen, ki smo ga strli, a ga pustili v lupini. Oboje naj se zmehča in karamelizira.
Preostalo olje dobro zmešamo z medom in kisom. Peso zmešamo s kuhano piro, pinjolami ali mandlji in grobo nasekljanimi olivami, zabelimo s prelivom, zmešamo in pustimo, da se ohladi.
Ribi na vsaki strani nekajkrat plitvo zarežemo in položimo na naoljen pekač. Zmešamo začimbe, sol in poper ter ju z mešanico natremo po vsej površini. Temperaturo v pečici povečamo na 220 °C in ribi pečemo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarvata in da zlahka izpulimo hrbtno plavut.
Tik preden postrežemo, v solato vmešamo grobo sesekljana zelišča in na lističe narezano čebulo. Po okusu še solimo in popramo ter postrežemo z ribo in žlico jogurta.
Kako skuhamo piro
100 g pire (za 250 g kuhane) za hitro pripravo prelijemo s hladno vodo in nežno zavremo. Po želji lahko dodamo košček jušne kocke. Kuhamo 20 do 30 minut, da je kuhana na zob, nato jo odcedimo. (Če pa imamo navadno piro, jo čez noč namočimo in kuhamo od 50 minut do 1 uro.)
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.