Sestavine

  • 100 g velikih svetlih in temnih rozin
  • 6 žlic sladkega desertnega vina
  • 100 g masla
  • 800 g piščančjih jeter
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici nasekljanega žajblja
  • 1,5 dl sladke smetane
  • sol
  • mleti črni poper
  • kruh in solata, ko postrežemo
  • olje za modle

Priprava

1.

Jetra skrbno očistimo in narežemo na kose. Česen olupimo in stremo. Rozine prelijemo z desertnim vinom, pokrijemo in v mikrovalovni pečici na najmočnejši stopnji segrevamo 3 minute. Medtem na stopljenem maslu približno 5 minut pražimo jetra s česnom, žajbljem in obilo popra.

2.

Jetra preložimo v kuhinjski strojček, dodamo vso omako, ki je nastala pri peki, in jih sesekljamo v gladko maso. Nato prilijemo smetano in dve žlici vina, v katerem so se namakale rozine, solimo in ponovno zmešamo.

3.

6 modelčkov za parfe s prostornino 1 dl namastimo z oljem. V vsakega damo osmino v vinu namočenih rozin in jih pokrijemo z jetrno maso. Modelčke pokrijemo in dobro ohladimo. V hladilniku jih lahko hranimo 2 dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Zamrznjene odtajamo čez noč v hladilniku.

4.

Parfe iz modelčkov zvrnemo na krožnik; pomagamo si tako, da s konico noža zarežemo po notranji strani modla, da masa odstopi od roba. Postrežemo s popečenim kruhom in nekaj listi solate.

Nasvet

Namesto v porcijskih modelčkih lahko parfe pripravimo v večjem podolgovatem modlu. Vsebino lažje zvrnemo na krožnik, če model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, preden ga napolnimo z jetrno maso.

Parfe (franc. parfait) je najpogosteje izraz za ledeno kremo (zmrzlino), vendar so parfeji tudi slani, lahko so mesni, sirovi ali zelenjavni in jih postrežemo kot predjed.

24