Sestavine

  • 1,25 kg paradižnika različnih sort in barv (sobne temperature)
  • ½ rdeče čebule
  • 1,5 žličke sladkorja
  • sol
  • šopek peteršilja
  • 2 žlici šerijevega ali vinskega kisa
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 majhen strok česna
  • 50 g praženih mandljevih lističev
  • 6 rezin pršuta
  • 75 g trdega ovčjega sira
  • oljčno olje za pokapanje

Priprava

1.

Čebulo narežemo na zelo tanke rezine. Narežemo tudi paradižnike, ki smo jih pustili na sobni temperaturi, in jih skupaj s čebulo razporedimo po pladnju. Posolimo in posujemo s pol žličke sladkorja. Pustimo stati 10 do največ 30 minut in medtem pripravimo preliv.

2.

Za preliv nasekljamo peteršilj, nato ga skupaj s kisom, oljčnim oljem, preostalim sladkorjem, česnom, polovico mandljev in ščepcem soli damo v multipraktik. Zmiksamo, da dobimo pestu podobno maso. Če je masa preveč gosta, lahko prilijemo malo vode.

3.

Nastrgamo sir. Rezine pršuta položimo med čebulo in paradižnik, polijemo s prelivom in posujemo s preostalimi mandlji in sirom. Pokapamo z malo oljčnega olja in postrežemo.

13