Sestavine

  • 1 kg podolgovatega paradižnika (san marzano ali roma)
  • 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
  • dobra pest svežega timijana
  • 1 dl oljčnega olja + še malo
  • 2 žlici balzamičnega ali šerijevega kisa
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 110 °C. Paradižnike razpolovimo in jih damo v pekač. Dodamo preostale sestavine in vse zmešamo z rokami, nato paradižnike razvrstimo v vrste s prerezano stranjo navzgor. Pečemo 2 do 2 uri in pol, po 1 uri paradižnike obrnemo.

2.

Pečene paradižnike s sokovi od peke tesno nadevamo v kozarčke do višine 1 cm pod robom, prelijemo s še malo olja in zapremo s pokrovčki, ki smo jih 10 minut prekuhavali v kropu.

3.

Kozarce postavimo v veliko kozico z debelim dnom. Prilijemo toliko vode, da so kozarci pokriti, nato zavremo. Zmanjšamo temperaturo in ob nežnem vrenju počasi kuhamo 45 minut. Nato ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se kozarci ohladijo v vodi.

4.

Kozarce obrišemo in jih shranimo v hladnem prostoru za največ 6 mesecev. Ko jih odpremo, vsebino porabimo v 1 tednu.

Nasvet

Paradižnikov confit je čudovit kot prigrizek, skupaj s kozjim sirom ali na brusketi, z njim lahko zmešamo testenine (in dodamo še nekaj izkoščičenih oliv), prileže se tudi kot priloga steaku in pečenemu krompirčku …

2