Palačinke s skuto in pehtranom
Jedi, ki jih ne smemo pozabiti
Palačinke s skuto in pehtranom
Jedi, ki jih ne smemo pozabiti
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2011
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 5 dl mleka
- 2 jajci
- ½ žlice sladkorja
- ½ žličke soli
nadev
- 250 g pretlačene skute
- 2 dl sladke smetane
- 2 jajci
- šopek pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica drobtin
- ščepec soli
preliv
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- olje ali maslo za peko palačink in za mazanje pekača
Priprava
V skledo damo polovico mleka, sladkor, sol, jajci in moko. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo za palačinke pustimo pol ure počivati.
Ponev za palačinke segrejemo, namažemo z maslom ali pokapljamo z oljem in spečemo tanke palačinke.
Pretlačeni skuti dodamo preostale sestavine za nadev in previdno zmešamo. Primeren pekač namastimo.
Palačinke namažemo z nadevom in zložimo v pekač. Lahko jih zložimo v več plasteh. Kislo smetano zmešamo z jajcem in prelijemo zložene palačinke. Pečemo jih na 180 °C približno pol ure. Postrežemo jih lahko kot sladico ali kot glavno jed.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.