Sestavine

  • 10–12 surovih velikih kozic
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 500 g morske žabe
  • 1 velika čebula
  • 500 g riža za paeljo*
  • 4 stroki česna
  • 2 žlički dimljene paprike
  • 1 žlička kajenskega popra (po želji)
  • ščepec žafrana
  • 200 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 500 g očiščenih klapavic
  • 100 g zamrznjenega graha
  • 100 g zamrznjenega boba
  • prgišče peteršiljevih listov

jušna osnova

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 200 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 6 strokov česna
  • 1 piščančja jušna kocka

Priprava

1.

Kozice izluščimo iz oklepa in jih očistimo, glave in oklepe prihranimo. Očiščene kozice damo nazaj v hladilnik.

2.

Skuhamo jušno osnovo. V veliki kozici pri srednji temperaturi segrejemo olje in dodamo grobo nasekljano čebulo in česen, polovico 400-gramske pločevinke paradižnikovih koščkov in prihranjene glave ter oklepe kozic. Pražimo 3 do 4 minute, zalijemo z 2 litroma vode in dodamo jušno kocko. Zavremo in pustimo, da 30 minut narahlo vre. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato po porcijah zmeljemo v mešalniku ali multipraktiku. Precedimo skozi gosto cedilo.

3.

V veliki kozici za paeljo ali zelo veliki ponvi segrejemo olje. Na njem popečemo na kose narezano ribo, da porjavi, na vsaki strani po nekaj minut; nato kose ribe poberemo iz ponve in jih prihranimo. V ponev stresemo drobno sesekljano čebulo in pražimo 4 do 5 minut, da se zmehča.

4.

Čebuli primešamo riž in pražimo 30 sekund. Dodamo tanko narezan česen, papriko, (po želji) kajenski poper in žafran, pražimo še 30 sekund, nato vmešamo drugo polovico pločevinke paradižnikovih koščkov in prilijemo 1,5 litra ribje osnove. Zavremo, nato znižamo temperaturo, da tekočina samo narahlo vre, in med mešanjem kuhamo kakih 10 minut (riž mora biti kuhan na zob). Nato mu dodamo kose popečene morske žabe, kozice, školjke, grah in bob.

5.

Posodo pokrijemo s pokrovko, velikim pekačem ali aluminijasto folijo in pri nizki temperaturi kuhamo še 10 do 15 minut, da se školjke odprejo in kozice skuhajo. Preden paeljo postrežemo, jo potresemo z nasekljanim peteršiljem.

Opomba

* Riž za paeljo je srednjezrnati riž, ki dobro vpija tekočino in ostane črvst. Če ga ne dobimo, uporabimo drug srednjezrnati riž.

11