Sestavine

  • 2 dl mleka
  • 20 g kvasa
  • 500 g gladke moke
  • 100 g drobno naribanega kuhanega krompirja
  • 70 g masla
  • 70 g zmletih orehov
  • 100 g rjavega sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 2 jajci
  • rumenjak za premaz
  • maslo in moka za pekač
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Zmlete orehe rahlo prepražimo, nato pa na hladnem prihranimo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. V skledi pomešamo moko z naribanim krompirjem in orehi; približno žlico zmletih orehov prihranimo za okras. Moki dodamo še koščke masla ter sol in sladkor. Sestavine dobro premešamo in v sredini naredimo jamico; vanjo vlijemo raztopljen kvas in dodamo obe jajci. Iz vseh sestavin zgnetemo mehko testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja toliko časa, da se količina testa podvoji.

2.

Pečico segrejemo na 170 °C. Vzhajano testo pregnetemo in na pomokani delovni površini naredimo iz koščkov testa približno 60 kroglic. Primerno velik pekač premažemo z raztopljenim maslom in pomokamo. Testene kroglice zložimo v pekač. Robove pekača premažemo s preostalim maslom.

3.

Kroglice naj pokrite na toplem ponovno vzhajajo.

4.

Lepo vzhajane buhteljčke previdno premažemo z rumenjakom in pečemo v pečici 40 minut. Buhteljčke razdelimo na krožnike, potresemo z mešanico sladkorja v prahu in praženih orehov ter še tople ponudimo.

Nasvet

Nesladkani buhteljčki odlično teknejo k jagnjetini ali divjačinskim jedem.

13