Orada v ponvi s češnjevimi paradižniki
Ali znamenita »orata all’acqua pazza«
Orada v ponvi s češnjevimi paradižniki
Ali znamenita »orata all’acqua pazza«
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2013
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 očiščeni oradi po pribl. 450 g vsaka
- 2 stroka česna
- ½ majhnega rdečega čilija
- 400 g raznobarvnih češnjevih paradižnikov
- 4 žlice belega vina
- majhna pest kaper
- nasekljan peteršilj
- sol
- poper
- oljčno olje za pokapanje
Priprava
Česen olupimo in narežemo na lističe, čili drobno sesekljamo. V veliki ponvi s pokrovom segrejemo oljčno olje. Ribi previdno položimo v olje in pečemo 4 do 5 minut, da začneta rjaveti. Obrnemo ju, okrog njiju potresemo česen in pečemo še minuto, nato v ponev dodamo čili in paradižnik. Prilijemo vino, zavremo in počakamo, da minuto brbota, nato dodamo 1 dl vode ter solimo in popramo.
Ponev pokrijemo, temperaturo zvišamo in ribi dušimo 15 minut, da se skuhata. Kuhani sta, ko oči postanejo bele, meso pa je na otip mehko.
Ribi prestavimo na servirni pladenj, ponev pa vrnemo na ogenj. Dodamo kapre in peteršilj in kuhamo še minuto. Omako lahko postrežemo posebej ali ribi vrnemo v ponev, ju z žlico prelijemo z omako in ponev prinesemo na mizo. Pred postrežbo ribi pokapljamo z oljčnim oljem.
Nasvet
Najbolje je uporabiti zelo zrele paradižnike, saj bodo ti dodali nekaj sladkobe v pekočo omako. Na enak način lahko pripravimo tudi brancina.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.