Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami
Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.
Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami
Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
bananin kruh
- 140 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 140 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki jajci
- 2–3 zelo zrele banane
- naribana lupinica ½ limone
- 1 žlička vaniljeve paste
- 85 g pinjenca
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke sode bikarbone
vaniljeva skuta
- 250 g rikote
- 3 žličke vaniljeve paste
- sok in naribana lupinica 1 pomaranče
malinova priloga
- naribana lupinica 2 pomaranč
- sok ½ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 600 g malin (lahko zamrznjenih)
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Model za 900-gramsko štruco namastimo in obložimo s papirjem za peko. V skledi stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta zmes, nato eno po eno vtepemo jajci. V drugi skledi z vilicami pretlačimo banane, jih dodamo v skledo s testom, dodamo še limonovo lupinico, vaniljo in pinjenec ter zmešamo.
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Podobni recepti
Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom
S hariso začinjen bananin kolač z ananasom
Za malinovo prilogo damo v kozico pomarančno lupinico, sok ½ pomaranče, sladkor in 250 g malin ter segrevamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi. Nežno kuhamo 5 minut, nato precedimo v skledo. Primešamo preostale maline, pokrijemo in ohladimo v hladilniku.
Preden ponudimo, maline vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Bananin kruh narežemo na 8 rezin in jih opečemo pod srednje razgretim žarom v pečici, da rahlo karamelizirajo. Vsako rezino obložimo z žlico vaniljeve skute in prelijemo z malinami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.