Sestavine

bučni pire

  • 450 g olupljene maslene buče
  • 25 g masla
  • muškatni orešek
  • 25 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper

gobov preliv

  • 1 žlica sesekljanih suhih jurčkov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička balzamičnega kisa
  • 2 žlički sojine omake

obloga

  • ščepec žafrana
  • 85 g šampinjonov
  • 1 nariban večji strok česna
  • 100 g listov mlade špinače
  • 4 sveži listi za lazanjo
  • parmezan za posip (po želji)

Priprava

1.

Bučo narežemo na primerno velike kocke in jih damo v kozico skupaj z maslom in 5 žlicami vode. Ponev pokrijemo in vse skupaj kuhamo 15 minut, da se bučne kocke rahlo zmehčajo, vendar ne porjavijo. Grobo jih zmečkamo, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom in posujemo s parmezanom. Shranimo jih na toplem.

2.

Medtem naredimo gobov preliv. Jurčke skupaj s 3 žlicami vrele vode kuhamo kakšno minuto ali dve, nato odstavimo z ognja in ohladimo. V skodelici zmešamo žlico olja s kisom in sojino omako ter dodamo jurčke s tekočino.

3.

Špinačne liste operemo in jih damo za nekaj sekund v vrelo vodo, da ovenijo. Nato jih prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. V vodo, v kateri bomo kuhali testenine, damo žafran in malo soli ter kuhamo približno 5 minut, da se izloči nekaj barve in okusa. Medtem na preostali žlici olja prepražimo na četrtine narezane šampinjone. Ko so skoraj popraženi, jim dodamo še česen, premešamo, da zadiši, in odstavimo.

4.

Liste lazanje razpolovimo in kuhamo v vreli žafranovi vodi približno eno minuto, da se zmehčajo. Dobro jih odcedimo. Na postrežna krožnika damo po 3 manjše kupčke špinače. Nanjo damo list lazanje, ki ga obložimo z žlico bučnega pireja. Na pire položimo spet malo špinače in pokrijemo z drugim listom lazanje. Tako delamo, dokler ne porabimo 4 listov lazanje za en krožnik. Na vrhu naj bo bučni pire. Prelijemo še z gobovim prelivom in postrežemo s česnovimi šampinjoni.

31