Sestavine

  • 4 dl piščančje juhe
  • 1 kg odojka (hrbet s kožo, brez kosti)
  • sol

zeliščno maslo

  • 2 žlici kuminovih semen
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 4 žlice masla
  • 1 strok česna
  • 1 žlička naribanega ingverja
  • 1 žlička drobno naribane limonove lupinice
  • 2 žlici drobno narezanega peteršilja

špinača

  • 800 g špinače
  • 20 g masla
  • 20 g moke
  • 2,5 dl piščančje jušne osnove
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Najprej pripravimo meso odojka za peko. V globoki ognjevarni ponvi močno segrejemo juho. Meso položimo s kožno stranjo navzdol v juho, tako da je koža v celoti približno pol ure v vroči juhi (tik pod vreliščem). Potem vzamemo meso iz ponve in kožo z ostrim nožem v razmaku enega centimetra prečno zarežemo (kot bodo pred serviranjem rezine mesa).

2.

Sedaj položimo meso, s kožo navzgor, ponovno v ponev. Če je potrebno, dolijemo še malo juhe. Odojka pečemo na spodnjem vodilu v pečici, ki smo jo segreli na 150 °C, približno 40 minut. Ob koncu peke v pečici vključimo žar.

3.

Kožo odojka namažemo s posoljeno vodo (pet žlic vode zmešamo z eno do dvema žličkama soli) in meso hrustljavo pečemo pod žarom 4 do 5 minut.

4.

Medtem pripravimo zeliščno maslo. Kumino in koriander pražimo v ponvi brez maščobe, dokler ne zadiši. Začimbe v možnarju fino zdrobimo in stresemo v ponev k maslu, ki naj se razpusti na blagem ognju. Česen olupimo, drobno narežemo in dodamo v ponev. Na koncu dodamo ingver in limonino lupinico ter ponev odstavimo. Vmešamo še peteršilj in po okusu začinimo.

5.

Špinačo blanširamo, dobro odcedimo in drobno narežemo. V ponvi zarumenimo moko na razpuščenem maslu. Dolijemo juho in hitro zmešamo z metlico za stepanje. Kuhamo nekaj minut, nato dodamo narezano špinačo, zmešamo ter po okusu začinimo s soljo in poprom.

6.

Meso narežemo na rezine, jih serviramo na krožnike, pokapamo z zeliščnim maslom in ponudimo s špinačo.

12