Odišavljeni mlečni riž z robidovim prelivom
Vanilja, cimet, kardamom in muškatni orešek dajo tej nostalgični sladici povsem novo razsežnost.
Odišavljeni mlečni riž z robidovim prelivom
Vanilja, cimet, kardamom in muškatni orešek dajo tej nostalgični sladici povsem novo razsežnost.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2015
ČAS PRIPRAVE: 55 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g rjavega riža
- 2 žlički koruznega škroba
- 500 g posnetega mleka
- 400-gramska pločevinka lahkega kondenziranega mleka
- 1 daljša ali 2 krajši cimetovi palčki
- 5 strokov kardamoma
- dober ščep naribanega muškatnega oreška
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
preliv
- 500 g zamrznjenih robidnic
- 1 žlica agavinega sirupa
Priprava
V vodi skuhamo riž po navodilih na embalaži. Kardamom stremo z valjarjem. Vaniljev strok po dolžini razpremo in mu postrgamo semena. Škrob zmešamo z malo mleka, da dobimo gladko pasto. Skupaj s preostalim mlekom, kondenziranim mlekom, cimetom, kardamomom, muškatnim oreškom, vaniljo in ščepom soli ga damo v kozico. Mešamo, da dobimo gladko maso, nato zavremo. Temperaturo zmanjšamo na najnižjo in pustimo, da se mlečna zmes prepaja, dokler se riž ne skuha.
Ko je riž kuhan, ga dobro odcedimo in dodamo toplemu odišavljenemu mleku. Temperaturo povišamo, zavremo in kuhamo približno 20 do 25 minut, da nastane gosta in kremasta mešanica.
Pripravimo robidov preliv. Robidnice damo v kozico, prilijemo agavin sirup, zavremo in kuhamo nekaj minut. Preliv lahko postrežemo skupaj z mlečnim rižem že po nekaj minutah hlajenja, lahko pa ga najprej ohladimo na sobno temperaturo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.