Sestavine

  • 250 g rikote
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • sol in poper
  • 6 rezin pršuta
  • 400 g njokov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • maslo za praženje
  • prgišče lističev žajblja
  • 150 g blanširanega boba (oluščenega in brez kožic)

Priprava

1.

Zmešamo rikoto, limonovo lupinico ter obilo soli in popra. Mešanico razprostremo na dno plitve široke servirne sklede.

2.

Pod žarom v pečici spečemo rezine pršuta, da zahrustajo, med peko jih obrnemo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih nalomimo na koščke.

3.

Njoke skuhamo v osoljenem kropu. Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo iz vode in odložimo na kuhinjski papir, da se odcedijo.

4.

V veliki oplasteni ponvi segrejemo oljčno olje in na njem nekaj minut pražimo česen, ki smo ga rahlo strli z rezilom noža, da odišavi olje. Dodamo kuhane njoke in jih pražimo, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo (po potrebi to naredimo v več porcijah in popražene shranimo v toplo pečico).

5.

V drugi ponvici razpustimo maslo in na njem hrustljavo popražimo žajbljeve liste. Njoke naložimo na rikoto, posujemo z blanširanim bobom, prelijemo z maslom in žajbljem ter posujemo še s hrustljavimi koščki pršuta.

3