Narastek iz mletega govejega mesa z rozinami
Južnoafriški bobotie
Narastek iz mletega govejega mesa z rozinami
Južnoafriški bobotie
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Bobotie, nekakšna južnoafriška musaka, je nacionalna jed Republike Južne Afrike. Izvira iz etnične skupnosti Cape-Malay, naseljene v okolici rta Dobrega upanja, katere pripadniki so potomci indonezijskih sužnjev, ki so jih Nizozemci večinoma pripeljali z otoka Java. Beseda bobotie naj bi izhajala iz indonezijske besede bobotok, ki sicer označuje tradicionalno jed z Jave, vendar pa razen imena z južnoafriško jedjo nima veliko skupnega. Južnoafriški bobotie pripravljajo iz mlete govedine ali jagnjetine, značilno noto mu dajo karijeva pasta, ingver, suhe marelice ali rozine, v nekaterih receptih pa so med sestavinami tudi sok in lupina limone, kardamom in orehi ali lističi popraženih mandljev. Bobotie je tako značilna jed Republike Južne Afrike, da so jo uvrstili tudi v kuharsko knjigo mednarodnih jedi, ki jo je leta 1951 izdala Organizacija združenih narodov, bil pa je tudi najljubša jed Nelsona Mandele.
Sestavine
- 2 rezini belega kruha
- 2 čebuli
- 25 g masla
- 2 stroka česna
- 1 kg mlete puste govedine
- 2 žlici karijeve paste (najbolje vrste madras)
- 1 žlička mešanice posušenih zelišč (npr. timijan, majaron)
- 3 nageljnove žbice
- 5 jagod pimenta
- 2 žlici breskovega ali mangovega čatnija
- 3 žlice rumenih rozin (sultanin)
- 6 lovorovih listov (ali listov limonovca)
- sol
- poper
preliv
- 3 dl polnomastnega mleka
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh prelijemo s hladno vodo in ga postavimo na stran, da jo vpije.
2. Čebulo nasekljamo in jo 10 minut pražimo na maslu, da se zmehča in rahlo obarva, medtem jo mešamo. Dodamo strt česen in mleto meso ter dobro premešamo, da razbijemo grudice mesa na drobno in da meso začne spreminjati barvo. Vmešamo karijevo pasto, zelišča, začimbe, čatni, rozine in 2 lovorova lista ter žličko soli in obilico mletega črnega popra.
Jed pokrijemo in počasi kuhamo 10 minut. Kruh ožmemo in ga dodamo mesni mešanici ter dobro premešamo. Maso stresemo v ovalno ognjevarno posodo za narastke (23 x 33 cm, globoko približno 5 do 6 cm). Maso pritisnemo z rokami in zgladimo vrh. (Pripravimo jo lahko tudi en dan prej in jo shranimo v hladilniku.)
Pripravimo preliv. Mleko in jajca stepemo in začinimo, nato tekočino prelijemo po mesu. Povrh položimo še preostale lovorove liste in pečemo 35 do 40 minut, da se preliv strdi in zlato obarva.
Nasvet
Bobotie lahko ponudimo z rumenim rižem basmati, ki ga pripravimo tako, da v pol litra vode stresemo 350 g riža basmati, žličko soli, žlico sladkorja, 50 g masla, žličko mletega cimeta ali pol cimetove palčke, olupljena in strta semena 6 strokov kardamoma, žličko kurkume in 5 žlic rozin ter pokrito kuhamo 10 minut.
Ena izmed tradicionalnih prilog je tudi marelični čatni, v Južni Afriki mu pravijo blatjang. V 6 dl vode pol ure namakamo 250 g suhih marelic, nato jim dodamo manjšo grobo narezano rdečo čebulo, pol suhega čilija, 2 olupljena stroka česna, 0,3 dl kisa in žlico sladkorja. Vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom, stresemo v kozico in na nizkem ognju pokrito kuhamo 20 do 25 minut, da se zgosti.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.