Sestavine

  • 6 velikih mavrahov
  • 2 žlici oljčnega olja

nadev

  • 80 g kuhanega krompirja
  • 40 g sira edamca
  • 60 g šunke
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • sol
  • mleti poper

omaka

  • 80 g masla
  • 40 g moke
  • 2 dl mleka
  • sol
  • muškatni orešek
  • 2 dl sladke smetane

Priprava

1.

Najprej pripravimo smetanovo omako. Na maslu svetlo prepražimo moko, zalijemo jo z vrelim mlekom, začinimo s ščepcem muškatnega oreščka in soljo in kuhljamo pol ure. Nato dolijemo sladko smetano, prevremo in po želji še malo začinimo s soljo.

2.

Medtem nadevamo mavrahe. Kuhanemu pretlačenemu krompirju primešamo nariban sir, na kocke narezano šunko in rumenjaka. Solimo, popramo in dodamo narezan drobnjak. Nadev mora biti bolj tekoč. Mavrahe operemo in nadevamo.

3.

V kozici segrejemo oljčno olje in mavrahe opečemo z vseh strani. Zalijemo jih z malo vode in pokrite počasi dušimo 20 minut. Med dušenjem jih večkrat obrnemo in zalijemo. Ko vsa tekočina izhlapi, dolijemo smetanovo omako, prevremo in serviramo s poljubno prilogo.

16