Nadevani jajčevci z jagnjetino z žara in omako caciki
Nadevani jajčevci z jagnjetino z žara in omako caciki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 jajčevci
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 2 strta stroka česna
- 1 žlička cimeta
- 8 zrelih paradižnikov
- majhen šopek peteršilja
- 12 jagnječjih zarebrnic
- sol
- poper
- mleta paprika
- oljčno olje za premaz
- 1 limona
caciki
- 150 g grškega jogurta
- ½ kumare
- 2 žlici sesekljane mete
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Jajčevce razpolovimo po dolžini, večkrat križno globoko zarežemo v njihovo meso in jih premažemo z oljčnim oljem. Položimo jih na pekač in pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da se meso toliko zmehča, da ga lahko izdolbemo.
Ko se jajčevci malo ohladijo, jih izdolbemo in meso grobo sesekljamo. Na malo oljčnega olja zarumenimo čebulo, dodamo česen in cimet, pražimo še minuto in dodamo meso jajčevcev. Paradižnike olupimo, razpolovimo in nad cedilom izločimo semena in sok (sok prestrežemo). Odcejene paradižnike grobo sesekljamo in dodamo v ponev k čebuli in sesekljanim jajčevcem ter dušimo približno 10 minut, da se zmehčajo. Če je treba, dodamo še malo olja. Vmešamo še sesekljan peteršilj; nekaj ga prihranimo za posip na koncu.
Polovice jajčevcev zložimo na pekač, ki smo ga premazali z oljem, in vanje razporedimo pripravljeno maso. Pokapljamo jih s prihranjenim paradižnikovim sokom in malo olja. Nadevane jajčevce pečemo pol ure.
Medtem pripravimo omako caciki. Iz kumare odstranimo semena, jo naribamo in zmešamo z jogurtom in sesekljano meto.
Jagnječje zarebrnice začinimo s soljo, poprom in mleto papriko. Na žaru jih pečemo 3 minute na vsaki strani, da meso lepo porjavi; preložimo jih v skledo in pokapljamo z limonovim sokom. Jajčevce posujemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo z jagnjetino in cacikijem.
Nasvet
Nadevani jajčevci so ena izmed stotin turških jedi z jajčevci, vendar jih originalno pripravljajo z bistveno več olja. Tudi z manj olja, kot smo jih pripravili mi, so izvrstni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.