Nadevane telečje prsi
Nadevane telečje prsi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 15 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 kg telečjih prsi s kostmi
- 200 g jušne zelenjave (korenje, čebula, peteršilj …)
- 2 žlici olja za peko
- sol
nadev
- 4 žemlje ali ustrezna količina belega kruha od prejšnjega dne
- 1 žlica olja ali masti
- 2 žlici sesekljane čebule
- 2 jajci
- 1 dl mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- mleti poper
- lesene špile ali kuhinjska vrvica
Priprava
Žemlje ali kruh narežemo na majhne kocke. Na maščobi zarumenimo sesekljano čebulo in jo zlijemo h kruhu. Premešamo. Posebej razžvrkljamo jajci, mleko, smetano, sesekljan peteršilj ter ščepec soli in popra. Zlijemo na kruhove kocke in rahlo premešamo. Počakamo, da se kruh enakomerno navlaži.
Pečico segrejemo na 185 °C. Telečje prsi hitro operemo in zbrišemo. Izločimo rebrne kosti in meso nasolimo. Naredimo žep oziroma odprtino, primerno za nadevanje.
Odprtino napolnimo s pripravljenim nadevom, vendar ne preveč, ker nadev med peko naraste.
Odprtino zašpilimo z lesenim nabodalom ali zašijemo s kuhinjsko vrvico. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo.
V pekač vlijemo kozarec vode in dve žlici olja. Na dno položimo izločene rebrne kosti in narezano jušno zelenjavo, povrhu položimo pripravljene prsi in jih damo v segreto pečico. Pečemo jih približno 1 uro in pol. Med pečenjem prsi oblivamo z maščobo iz pekača in sokom, ki se izloča med peko. Peče naj se počasi, da se meso dobro prepeče in dobi lepo svetlo rjavo barvo. Pečene prsi naj malo počivajo, nato jih narežemo na rezine in ponudimo s poljubno prilogo.
Nasvet
Izločanje kosti iz mesa in priprava žepa zahtevata nekoliko več izkušenj in spretnosti, zato lahko prosite mesarja, da to naredi namesto vas. Žep oziroma odprtino za nadevanje naredite tako, da z ostrim nožem ločite zgornjo mesnato stran telečjih prsi od spodnje hrustančne plasti. Paziti morate, da ne prerežete plasti, sicer bo nadev uhajal.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.