Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 1 strok česna
  • 1,75 dl belega vina
  • 3 dl piščančje jušne osnove
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 400 g zamrznjenih morskih sadežev
  • majhen šopek nasekljanega kopra
  • 5 žlic kisle smetane
  • sol
  • poper
  • česnov kruh za prilogo

Priprava

1.

Morske sadeže odtalimo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo; tudi steblo zelene drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo in zeleno. Morata se zmehčati, vendar ne porjaveti. Dodamo česen in premešamo, da zadiši. Prilijemo vino in na močnem ognju dušimo, da vino skoraj popolnoma izhlapi.

2.

Prilijemo jušno osnovo. Škrob v skodelici zmešamo z žlico vode in zmes dodamo v juho. Mešamo, da se juha zgosti. Začinimo s soljo in poprom, priložimo odtajane morske sadeže in večino kopra. Nekaj minut kuhamo, nato dodamo kislo smetano. Juho razdelimo na krožnike, potresemo s svežim koprom in postrežemo s popečenim česnovim kruhom.

Nasvet

Če niste ljubitelji že pripravljene mešanice morskih sadežev, lahko uporabite le eno vrsto ali pa kombinirate z ribo, uporabite na primer le rake in na kocke narezanega lososa.

21