Sestavine

  • 50 g zmehčanega masla
  • 1 žlica nasekljanih pehtranovih lističev
  • 50 g kuhanih in oluščenih kozic
  • 1 limona
  • 1 velik morski list ali 2 manjša, oluskan in očiščen
  • ½ dl belega vina
  • 1 žlica kaper
  • 2 žlici sladke smetane
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Lupino limone naribamo, limono pa narežemo na tanke rezine. V majhni skledi zmešamo zmehčano maslo in pehtran, nasekljane kozice in limonovo lupinico ter začinimo. Ribo operemo in osušimo, po ribi na obeh straneh naredimo nekaj globokih zarez, nato jo položimo v velik pekač tako, da je temnejša stran zgoraj. Začinimo, v zareze nadevamo masleno kremo, če nam krema ostane, z njo premažemo še zgornjo stran ribe, nato po ribi razporedimo nekaj limonovih rezin in jo prelijemo z vinom.

2.

Pečemo 15 do 20 minut, odvisno od velikosti ribe. Če z nožem nežno pritisnemo na ribo, mora meso voljno odstopiti od kosti.

3.

Ribo previdno vzamemo iz pekača, jo položimo na topel krožnik ali pladenj in pokrijemo s folijo.

4.

Pripravimo omako. Kapre odcedimo in splaknemo. Pekač damo na štedilnik pri nizki temperaturi, dodamo 2 žlici vode in zavremo, kuhamo nekaj minut, nato vmešamo kapre in smetano. Omako polijemo po ribi. Jed postrežemo s kuhanim krompirjem in zeleno solato.

28