Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2014
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 1 žlica nasekljanih pehtranovih lističev
- 50 g kuhanih in oluščenih kozic
- 1 limona
- 1 velik morski list ali 2 manjša, oluskan in očiščen
- ½ dl belega vina
- 1 žlica kaper
- 2 žlici sladke smetane
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Lupino limone naribamo, limono pa narežemo na tanke rezine. V majhni skledi zmešamo zmehčano maslo in pehtran, nasekljane kozice in limonovo lupinico ter začinimo. Ribo operemo in osušimo, po ribi na obeh straneh naredimo nekaj globokih zarez, nato jo položimo v velik pekač tako, da je temnejša stran zgoraj. Začinimo, v zareze nadevamo masleno kremo, če nam krema ostane, z njo premažemo še zgornjo stran ribe, nato po ribi razporedimo nekaj limonovih rezin in jo prelijemo z vinom.
Pečemo 15 do 20 minut, odvisno od velikosti ribe. Če z nožem nežno pritisnemo na ribo, mora meso voljno odstopiti od kosti.
Ribo previdno vzamemo iz pekača, jo položimo na topel krožnik ali pladenj in pokrijemo s folijo.
Pripravimo omako. Kapre odcedimo in splaknemo. Pekač damo na štedilnik pri nizki temperaturi, dodamo 2 žlici vode in zavremo, kuhamo nekaj minut, nato vmešamo kapre in smetano. Omako polijemo po ribi. Jed postrežemo s kuhanim krompirjem in zeleno solato.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.