Mesna štruca po turško (z jajčevci in rižem)
Mesna štruca po turško (z jajčevci in rižem)
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 čebula
- 1 velik jajčevec (pribl. 320 g)
- 250 g kuhanega rjavega riža
- 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
- majhen šopek kopra in še malo za okras (po želji)
- po 2 žlički mletega cimeta in pimenta
- sol
- poper
- 250 g mletega mesa
- 2 veliki jajci
- 250 g paradižnika iz pločevinke
- repično olje za model
solata
- 3 paprike
- 2 večji bučki (pribl. 500 g)
- 2 veliki rdeči čebuli
- 1 žlica repičnega olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 strok česna
- pest sveže mete
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za 900-gramsko štruco obložimo s papirjem za peko in ga rahlo naoljimo.
Čebulo drobno nasekljamo, jajčevec pa po dolgem narežemo na rezine in nato na drobne kockice. Oboje damo v skledo ter dodamo riž, paradižnikovo mezgo, jušno osnovo v prahu, sesekljan koper, začimbe in meso. Zmešamo in pregnetemo z rokami, nato dodamo jajci in spet zmešamo. Sesekljan paradižnik iz pločevinke razporedimo po dnu modla, nanj pa nadevamo mesno maso in jo rahlo potlačimo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 1 uro in 40 minut, zadnjih 15 minut brez folije.
Za solato papriko narežemo na koščke, bučke po dolgem razpolovimo in narežemo na rezine, čebulo pa na lističe. Zelenjavo damo v pekač, pomešamo z oljem in potem, ko se mesna štruca peče že eno uro, postavimo v pečico za 40 minut.
Oboje vzamemo iz pečice. Mesno štruco pustimo počivati 5 minut, nato jo zvrnemo na pladenj, ostranimo papir in po želji posujemo s koprom. Pečeno zelenjavo pa zmešamo s kisom, drobno sesekljanim česnom, sesekljano meto, soljo in poprom ter postrežemo s toplo mesno štruco.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.