Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.
Mečarica na skordaliji
Jed z grškim pridihom.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 fileji mečarice (pribl. 800 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g mlade špinače
- 0,8 dl jogurta
- 1 žlička drobno sesekljane sveže mete
- 2 žlički limonovega soka
skordalija
- 2 srednje velika krompirja (pribl. 400 g)
- 6 strokov česna
- 2 rezini dan starega belega kruha
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica kisa
Priprava
V ponvi na žlici oljčnega olja popečemo fileje mečarice.
Špinačo operemo in jo na nekaj oljčnega olja v večji ponvi popražimo, da se zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Jogurtu dodamo limonov sok in nasekljano meto, premešamo in postavimo v hladilnik.
Podobni recepti
Glazirani svinjski zrezki z jabolki
Svinjski zrezki z limono in rožmarinom na čičerkini solati
Nato pripravimo skordalijo. Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga do mehkega skuhamo v slanem kropu. Česen olupimo in stremo. Kuhanemu krompirju dodamo strt česen in dobro pretlačimo.
Kruhu odstranimo skorjo in sredico na hitro namočimo v hladni vodi, da se zmehča. Nato jo dobro odcedimo. Dodamo jo pretlačenemu krompirju in premešamo z vilicami, da dobimo gladko maso. V posodici pomešamo oljčno olje, limonov sok in kis. Emulzijo po malem dodajamo krompirjevemu pireju in vmes ponovno premešamo.
Postrežemo tako, da na krožnik postavimo nekaj krompirjevega pireja, nanj položimo popečeno mečarico, nanjo nekaj špinače in po vrhu dodamo žličko ali dve ohlajenega jogurta.
Skordalija
Skordalija ali skorthalia je za grško kulinariko značilen gost pire iz strtega česna in osnove, ki je lahko iz krompirja, namočenega kruha, mandljev ali orehov. Za gladko teksturo se doda oljčno olje, včasih tudi limonin sok. Skordalijo postrežejo predvsem z ribo ali zelenjavo, redkejšo lahko tudi kot omako.
Nasvet
Mečarico lahko popečemo tudi na žaru. Za pravo grško vzdušje lahko na krožnik dodamo tudi na koščke narezan sir feta in črne olive.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.