Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 žlici masla ali olja
  • 2 korenčka
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 3 stroki česna
  • svež timijan
  • 300 g riža za rižoto
  • 3 dl rdečega vina
  • 1,4 l vroče piščančje jušne osnove
  • pribl. 180 g pečenega račjega mesa (lahko ostanki martinove race)
  • 200 g šampinjonov
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Čebulo in česen olupimo, korenček ostrgamo. Čebulo, korenček in zeleno drobno sesekljamo, česen stremo. Šampinjone narežemo na tanke rezine.

2.

Na žlici segretega masla ali olja počasi na blagem ognju prepražimo čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodamo dve tretjini česna, premešamo in pražimo tako dolgo, da zadiši. Temperaturo zvišamo, dodamo riž in timijanove lističe, nekaj minut pražimo, zalijemo z vinom in počakamo, da se pokuha.

3.

Prilijemo zajemalko vroče jušne osnove, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Po približno 20 minutah, ko porabimo vso jušno osnovo in je rižota že kremasta, riž pa že skoraj kuhan, rižoto odstavimo z ognja in vanjo vmešamo koščke pečenega račjega mesa. Solimo, popramo, pokrijemo in pustimo pet minut, da se meso v rižoti segreje.

4.

Na žlici segretega masla ali olja šampinjone hitro prepražimo, da dobijo lepo barvo. Dodamo preostali česen, dobro pretresemo, solimo in popramo. Gobe vmešamo v rižoto, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

34