Male poletne pite
Iz rubrike Otroci kuhamo
Male poletne pite
Iz rubrike Otroci kuhamo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
ZAHTEVNOST: Preprosto
Enajstletni Marko naravnost obožuje kuhanje. Ker vsak mesec spremlja našo rubriko Otroci kuhamo in je junija imel rojstni dan, smo mu z veseljem izpolnili željo in ga povabili v svojo kuhinjo. Z mojstrom Goljatom se je naučil pripraviti male sadne pite, delo pa mu je šlo odlično od rok! Njegov starejši bratec mu je za ta dogodek izdelal prav poseben predpasnik, Marko pa nas je presenetil in s seboj na slikanje prinesel tudi poln koš dobrot: dve domači marmeladi in metin sirup, sadni kolač (seveda po receptu iz naše revije) in resnično velik šopek, ki ga je sestavil iz rož in vrtnih zelišč. Vse najboljše, Marko!
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 150 g mehkega masla
- 90 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
nadev
- 400 g jagod (lahko so tudi gozdne)
- 150 g malin
- 50 g ribeza
- 270 g sladkorja
- 3 žlice limonovega soka
- 3 žlice želatine v prahu
- sladkor v prahu za posip
- 4–6 modlov za male pite
Priprava
Sadje očisti in ga v skledi zmešaj z limonovim sokom in 180 g sladkorja. Skledo pokrij in jo daj v hladilnik vsaj za 3 ure. Potem sadje skupaj s sokom prestavi v kozico. Želatino pomešaj z 90 g sladkorja, mešanico stresi v kozico, sadje naj nežno vre 5 minut, nato kozico odstavi in počakaj, da se sadje ohladi.
Medtem ko se sadje marinira v hladilniku, pripravi testo. Maslo nareži na koščke in ga v skledi zmešaj z moko in obema vrstama sladkorja. Dodaj še jajce ter zmes z rokami zgneti v testo. Oblikuj kepo, zavij jo v plastično folijo in postavi v hladilnik vsaj za pol ure.
Testo razvaljaj 3 mm debelo. Z obodom, nekoliko večjim od modla za pito, iz testa izreži kroge. Če takega oboda nimaš, testo razreži na večje kose in z njimi po dnu in ob stranicah obloži modle za pite. Nekaj testa prihrani, da boš iz njega naredil trakove za mrežo.
Obložene modle za pito skoraj do vrha nadevaj s sadjem. Pomagaš si lahko z žlico ali zajemalko. Pazi, da pri nadevanju vsaj centimeter roba ohraniš povsem čistega (da nanj ne kapne nekaj nadeva), saj se sicer trakovi ne zalepijo na testeni rob.
Prihranjeno testo ponovno razvaljaj in izreži trakove, široke 1 cm. Z njimi po vrhu vsake pite oblikuj mrežo in trakove s prstom pritisni ob testeni rob. Pite daj v hladilnik za pol ure.
Pečico segrej na 180 °C in pite peci približno 20 minut. Pusti, da se ohladijo na sobno temperaturo. Tik preden jih postrežeš, jih posuj še s sladkorjem v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.