Makova torta
Ta torta vas bo prepričala, da mak ni odličen le v tako zelo priljubljenih sladkih makovih štrukljih.
Makova torta
Ta torta vas bo prepričala, da mak ni odličen le v tako zelo priljubljenih sladkih makovih štrukljih.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + hlajenje
KOLIČINA: 16 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
podlaga iz krhkega testa
- 100 g moke
- 50 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ limone
- ribezova marmelada za premaz
makova masa
- 6 jajc
- 180 g masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 180 g drobno zmletih mandljev
- 4 žlice ruma
- ščepec mletega cimeta
- sol
- 130 g kristalnega sladkorja
- 210 g zmletega maka
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Za tortno podlago pripravimo krhko testo. Vse navedene sestavine z rokami hitro zgnetemo v voljno testo, ga oblikujemo v kepo in za 2 uri damo v hladilnik.
Spočito testo razvaljamo 3 milimetre debelo in s tortnim obročem s premerom 24 cm izrežemo okroglo ploščo. Položimo jo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in 10 minut slepo pečemo v prej segreti pečici pri 180 °C. Tortno podlago vzamemo iz pečice, namažemo z marmelado in pustimo, da se ohladi.
Tortni obroč obložimo s papirjem za peko in ga postavimo na pekač. Tortno podlago iz krhkega testa položimo v obroč tako, da je z marmelado premazana stran obrnjena navzgor.
Rumenjake in beljake ločimo, nato pa rumenjake penasto zmešamo z maslom in sladkorjem v prahu. Dodamo še vse preostale sestavine za makovo maso, razen beljaka in kristalnega sladkorja, ter zmešamo.
Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Makovo maso razporedimo po tortni podlagi. Površino zgladimo in torto pečemo v pečici pri 180 °C približno 40 minut.
Ohlajeno torto previdno vzamemo iz obroča in odstranimo papir za peko. Preden makovo torto razrežemo in ponudimo, jo okrasimo s sladkorjem v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.