Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro
Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + hlajenje
KOLIČINA: 10 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 400 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek suhega kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 dl toplega mleka
- 3 velika razžvrkljana jajca
- 150 g rahlo zmehčanega masla
- ½ žličke soli
nadev
- 100 g mandljevih lističev
- 140 g maka
- 100 g masla
- 1 žlica vaniljeve arome
- 4 žlice medu
preliv
- 85 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljeve arome
Priprava
V posodo kuhinjskega strojčka z gnetilkami za kruh damo moko, kvas, sladkor, mleko, jajca in sol. S strojčkom mešamo 5 minut, če pa testo zgnetemo ročno, damo vse sestavine v dovolj veliko skledo in gnetemo 10 minut. Testo je v tej fazi verjetno precej lepljivo. Postopno dodajamo maslo in ga vedno dobro vgnetemo. Nato vse skupaj še nekaj minut mešamo, da dobimo gladko testo. Damo ga v dovolj veliko naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na sobni temperaturi 3 ure, da vzhaja. Ker testo vsebuje maslo, ki se lahko začne topiti, sklede ne postavimo blizu kakšnega vira toplote. Po treh urah skledo s testom postavimo v hladilnik in jo tam pustimo čez noč. Če želimo, lahko ta korak tudi izpustimo, vendar okus testa ni isti.
V veliko ponev stresemo mandljeve lističe in jih nekaj minut pražimo, da začnejo rjaveti. Dodamo jim mak in pražimo tudi tega, da se začne razvijati makova aroma. Vse skupaj ohladimo.
V posodo kuhinjskega mešalnika damo mak z mandljevimi lističi, skoraj vse maslo (žličko ga prihranimo za pekač), aromo in med. Zmešamo v gladek nadev.
Če damo testo čez noč v hladilnik, ga vsaj 3 ure pred uporabo vzamemo iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo. Venčni model namastimo s prihranjenim maslom. Testo zvrnemo na delovno površino in ga nežno pregnetemo, da iz njega spravimo zrak. Nato ga razvaljamo v obliko pravokotnika, velikega približno 35 x 45 cm, in ga premažemo z nadevom. Obloženo testo tesno zavijemo; zavijati začnemo pri daljši stranici. Položimo ga v pekač tako, da je zaključni rob zgoraj, konca zvitka naj se stikata. Vse skupaj pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, premazano z oljem, in pustimo vzhajati 30 do 40 minut oziroma da zvitek obsega ¾ celotnega pekača. Medtem pečico segrejemo na 200 °C.
Zvitku odstranimo folijo in ga pečemo 35 minut, da postane zlato rjav. Medtem pripravimo preliv tako, da sladkor zmešamo z vaniljevo aromo in 2 žlicama vode. Pečen kolač zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ga po celotni površini večkrat premažemo s prelivom; porabiti moramo ves preliv. Pustimo ga počivati približno 10 minut, nato pa narežemo in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.