Sestavine

  • 2 veliki jajci
  • 150 g manj mastnega navadnega jogurta
  • 0,5 dl repičnega olja
  • 100 g jabolčne čežane
  • 1 zrela banana
  • 4 žlice medu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 200 g polnozrnate moke
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 1,5 žličke sode bikarbone
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 1,5 žličke cimeta
  • sol
  • 100 g borovnic
  • 2 žlici mešanih semen za posip (bučnice, lanena in sončnična semena)
  • ovseni kosmiči za posip

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine obložimo s papirčki. V dovolj veliki skledi zmešamo jajca, jogurt, olje, čežano, spasirano banano, med in vaniljevo aromo. V drugo skledo damo še preostale sestavine, razen semen, in jih začinimo s ščepcem soli. Premešamo, da dobimo homogeno zmes.

2.

Mokre sestavine zlijemo na suhe in kratko premešamo, da dobimo gladko testo; pazimo, da ne mešamo predolgo, saj lahko testo postane pretežko, sestavine naj se le povežejo. Testo razdelimo v vdolbinice pekača in ga posujemo z mešanico semen ter kosmiči. Pečemo 25 do 30 minut, da leseno palčko, ki jo zapičimo v sredino mafina, izvlečemo čisto. Pekač z mafini vzamemo iz pečice, damo na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se mafini ohladijo. V nepredušni posodi jih lahko shranjujemo do 3 dni.

24