Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 jajčevca
  • 1 kg pasiranega paradižnika (passate)
  • 2 dl suhega belega vina
  • 3 žlice kaper
  • 1 žlica sladkorja
  • 500 g maskarponeja
  • 3 dl mleka
  • 150 g svežega bazilikinega pesta
  • 3 jajca
  • 6 lososovih filejev brez kože
  • 12 svežih listov testenin za lazanjo
  • 800 g špinače
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • listi bazilike za posip

Priprava

1.

V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo na rezine narezano čebulo. Ko porjavi, vmešamo kocke jajčevcev in jih 5 minut pražimo, da se zmehčajo. Dodamo paradižnik in zalijemo z vinom, nato vmešamo še kapre, sladkor, žlico soli in malo popra. Jed pokrijemo in kuhamo 20 minut.

2.

Medtem v skledi polovico maskarponeja gladko zmešamo z mlekom, pestom in razžvrkljanimi jajci.

3.

Vsak lososov file razpolovimo tako, da dobimo dva dolga kosa. Vsak list lazanje namažemo z eno žlico preostalega maskarponeja, ga obložimo z enim kosom lososa, začinimo s soljo in poprom ter zvijemo v valj.

4.

Špinačo operemo in jo v večji kozici segrejemo, da oveni. Nato jo odcedimo in iz nje iztisnemo čim več vode, da pečeni kaneloni ne bodo premokri. Špinačo razporedimo po večjem pekaču (meri naj približno 27 x 35 cm). Nanjo naložimo lososove kanelone in vse skupaj prelijemo s paradižnikovo omako z jajčevci. Previdno dodamo še maskarponejevo mešanico.

5.

Pečico segrejemo na 190 °C. Na maskarponejevo mešanico posujemo parmezan in kanelone pečemo 40 minut. Preden jed postrežemo, jo pustimo 5 do 10 minut počivati, nato jo posujemo z listi bazilike in postrežemo.

25