Sestavine

  • 1 kg lososovega fileja
  • 0,5 kg grobe morske soli
  • 1 vejica rožmarina
  • šopek timijana

majoneza

  • 2 rumenjaka
  • sok 1 limone
  • 2 dl oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • listi solate
  • krompir za prilogo

Priprava

1.

Sestavine za majonezo morajo biti sobne temperature. Sok polovice limone iztisnemo in ga precedimo. V posodo damo rumenjaka, ščepec soli in popra ter z metlico mešamo, ob tem pa postopoma po kapljicah dodajamo oljčno olje. Če se masa preveč zgosti, dodamo nekaj kapljic limonovega soka in ponovno malo oljčnega olja ter tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega limonovega soka in oljčnega olja. Majonezo shranimo na hladnem.

2.

Pečico segrejemo na 200 °C. Globok pekač obložimo z aluminijasto folijo in jo prekrijemo s tanko plastjo grobe soli. Na sol položimo lososov file s kožo navzdol. Rožmarinovo vejico in timijan osmukamo, pomešamo z malo grobe morske soli in mešanico potresemo po lososovem fileju. Ob straneh obložimo z grobo soljo. Pekač postavimo v ogreto pečico za 10 minut, da losos v notranjosti ostane rožnat.

3.

Jed postrežemo z majonezo, ki jo položimo v solatne liste, in vročim krompirjem, kuhanim na pari.

13