Losos v soli
Losos v soli
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg lososovega fileja
- 0,5 kg grobe morske soli
- 1 vejica rožmarina
- šopek timijana
majoneza
- 2 rumenjaka
- sok 1 limone
- 2 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- listi solate
- krompir za prilogo
Priprava
Sestavine za majonezo morajo biti sobne temperature. Sok polovice limone iztisnemo in ga precedimo. V posodo damo rumenjaka, ščepec soli in popra ter z metlico mešamo, ob tem pa postopoma po kapljicah dodajamo oljčno olje. Če se masa preveč zgosti, dodamo nekaj kapljic limonovega soka in ponovno malo oljčnega olja ter tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega limonovega soka in oljčnega olja. Majonezo shranimo na hladnem.
Pečico segrejemo na 200 °C. Globok pekač obložimo z aluminijasto folijo in jo prekrijemo s tanko plastjo grobe soli. Na sol položimo lososov file s kožo navzdol. Rožmarinovo vejico in timijan osmukamo, pomešamo z malo grobe morske soli in mešanico potresemo po lososovem fileju. Ob straneh obložimo z grobo soljo. Pekač postavimo v ogreto pečico za 10 minut, da losos v notranjosti ostane rožnat.
Jed postrežemo z majonezo, ki jo položimo v solatne liste, in vročim krompirjem, kuhanim na pari.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.