Sestavine

  • 1 lososov file, težak 800 g
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 2 žlici medu
  • majhen šopek kopra
  • sok in naribana lupinica 1 limete
  • 2,5 dl olja
  • 1 žlička česna v prahu
  • 1 žlička kajenskega popra
  • sol
  • poper
  • deska iz cedrovine

Priprava

1.

Desko iz cedrovine pred peko najmanj 2 uri namakamo v vodi. Žar s pokrovom pripravimo za direktno in indirektno peko (185 do 200 °C).

2.

Zmešamo gorčico in med ter damo v zmogljiv mešalnik skupaj z oljem ter zmešamo. Koper osmukamo in drobno sesekljamo ter ga dodamo v mešalnik skupaj s česnom in kajenskim poprom. Spet zmešamo, solimo in popramo.

3.

Desko iz cedrovine položimo na rešetke nad razgretim ogljem in pokrijemo s pokrovom. Počakamo, da se začne cvrčati in se dimiti. Medtem lososa narežemo na porcije, a kože ne prerežemo, solimo in popramo. Desko obrnemo, jo položimo na del žara za indirektno peko in nanjo položimo lososa s kožo navzdol. Pokrijemo, da se kakih 6 minut dimi, nato ribo na debelo premažemo z marinado.

4.

Pokrito pečemo še 10 do 12 minut, da je meso pečeno.

Deska iz cedrovine

Zanimiv dodatek za popestritev peke na žaru je uporaba deske. Deska iz cedrovine se uporablja za počasno peko rib in nežnejšega mesa.

Živilom da prijetno, blago dimljeno aromo, obenem pa prepreči prijemanje na rešetko. Pred peko desko vsaj dve uri namakamo v vodi (ki ji lahko dodamo tudi zelišča), da se les dobro prepoji, nato jo postavimo na rešetko nad razgreto žerjavico in žar zapremo s pokrovom. Ko zaslišimo, da je začela deska cvrčati in »pokati«, odkrijemo pokrov, desko hitro obrnemo in na razgreto stranico položimo živilo. Žar zapremo. Med segrevanjem deske se najprej sprošča aromatična para, nato pa začne deska počasi tleti in nežno dimiti meso.

Če na deski pečemo dolgo, se bo izrabila že po eni peki, če na njej pečemo krajši čas (tanjše kose mesa ali manjše ribe), pa jo bomo lahko uporabili dvakrat ali trikrat.

 

3