Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.
Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 150 g črne leče
- 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
- 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- sol
- poper
- 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
- morska sol
- zeleni poper
- oljčno olje za peko
smetanova omaka
- 1 dl sladke smetane
- žlica kisle smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- ščepec žafranovega praška
- sol
Priprava
Šalotko olupimo, drobno narežemo in zarumenimo v kozici na vročem maslu. Dodamo lečo (ni je treba namakati) in zalijemo z belim vinom. Prilijemo zelenjavno juho, zavremo, potem pa počasi kuhljamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo še malo tekočine, da leča ohrani ustrezno gostoto; začinimo s soljo in poprom.
Zdaj pripravimo še ribe. V ponvi močno segrejemo oljčno olje. Fileje položimo s kožno stranjo na maščobo in jih, glede na debelino, pečemo 6 do 8 minut. Zadnji 2 minuti pečemo fileje tako, da jih pokrijemo z aluminijasto folijo; solimo in popramo jih tik pred postrežbo.
Podobni recepti
Losos iz pečice s koromačem in paradižnikom
Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Losos s porom v škrniclju
Za smetanovo omako obe vrsti smetane zavremo in povremo do ustrezne gostote. Vmešamo janeževo žganje in žafranov prašek ter po okusu solimo.
Lečo ponudimo s lososovimi fileji in pripravljeno smetanovo omako.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.