Linguine s triljami v karijevi omaki
Linguine con triglie al curry
Linguine s triljami v karijevi omaki
Linguine con triglie al curry
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g linguin oz. bavet (ploščati špageti)
- sol
- poper
omaka
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 sveži trilji, vsaka pribl. 500 g, oluskani in očiščeni
- 3 stroki česna, neolupljeni
- ½ majhnega pekočega rdečega čilija, drobno sesekljanega
- 1 dl belega vina
- 680 g kakovostnega pasiranega paradižnika (passata)
- 1 žlička blagega karija v prahu
- 2 lovorova lista
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja in še malo, ko postrežemo
Priprava
V ponvi segrejemo olje ter dodamo ribe, neolupljen česen in čili. Ribe nežno pečemo 10 minut na vsaki strani, nato dodamo vino in pustimo, da se ohladi. Ribe vzamemo iz ponve in jih filiramo: glave in kosti zavržemo, meso pa damo na stran. Sokovom v ponvi dodamo pasiran paradižnik skupaj s karijem v prahu in lovorjem. Nežno kuhamo 10 minut, nato dodamo ribje meso in peteršilj ter solimo in popramo po okusu.
Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 7 do 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo, dodamo k omaki, dobro premešamo in ponudimo vroče.
Alternative
Namesto linguin bi lahko uporabili špagetke (spaghettini) ali široke rezance (tagliatelle), trilje pa lahko nadomestimo s trsko ali pokrovačami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.