Sestavine

  • 400 g linguin oz. bavet (ploščati špageti)
  • sol
  • poper

omaka

  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 sveži trilji, vsaka pribl. 500 g, oluskani in očiščeni
  • 3 stroki česna, neolupljeni
  • ½ majhnega pekočega rdečega čilija, drobno sesekljanega
  • 1 dl belega vina
  • 680 g kakovostnega pasiranega paradižnika (passata)
  • 1 žlička blagega karija v prahu
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja in še malo, ko postrežemo

Priprava

1.

V ponvi segrejemo olje ter dodamo ribe, neolupljen česen in čili. Ribe nežno pečemo 10 minut na vsaki strani, nato dodamo vino in pustimo, da se ohladi. Ribe vzamemo iz ponve in jih filiramo: glave in kosti zavržemo, meso pa damo na stran. Sokovom v ponvi dodamo pasiran paradižnik skupaj s karijem v prahu in lovorjem. Nežno kuhamo 10 minut, nato dodamo ribje meso in peteršilj ter solimo in popramo po okusu.

2.

Testenine kuhamo v veliki količini osoljene vrele vode 7 do 8 minut oziroma dokler niso al dente. Dobro jih odcedimo, dodamo k omaki, dobro premešamo in ponudimo vroče.

Alternative

Namesto linguin bi lahko uporabili špagetke (spaghettini) ali široke rezance (tagliatelle), trilje pa lahko nadomestimo s trsko ali pokrovačami.

4