Sestavine

  • 140 g presejane gladke moke
  • 110 g masla
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja
  • 4–5 jajc
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl vode

krema

  • 100 g sladkorja
  • 80 g lešnikov
  • 3 listi želatine
  • 1,5 dl pripravljenega vaniljevega pudinga
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • kozarček ruma
  • rumenjak za premaz
  • olje za delovno površino

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 210 °C. Mleko in vodo zavremo z maslom, soljo in sladkorjem. Dodamo moko in na štedilniku med stalnim mešanjem stepamo tako dolgo, da se masa loči od posode in kuhalnice. V še vroče testo vmešamo drugo za drugim jajca in mešamo toliko časa, da dobimo za brizganje primerno maso.

2.

Testo napolnimo v brizgalno vrečko z nastavkom v obliki rozete. Na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, nabrizgamo dvanajst krofkov. Premažemo jih s stepenim rumenjakom in pečemo v pečici približno pol ure. Ko se krofki na kuhinjski mreži ohladijo, jih prečno prerežemo.

3.

Sladkor za kremo raztopimo in na blagem ognju rahlo karameliziramo do zlatorumene barve. Malo karamela vzamemo iz ponve, pomešamo z dvema do tremi žlicami vode ter prihranimo. Lešnike pomešamo z ostalim karamelom in hitro prepražimo. Maso namažemo na naoljeno delovno površino in pustimo, da se ohladi.

4.

Ohlajeno krokantovo maso v kuhinjskem strojčku drobno sesekljamo in presejemo skozi gosto sito. Želatino namočimo v hladno vodo, dobro ožmemo in raztopimo v toplem rumu. Puding pomešamo s krokantom. Smetano čvrsto stepemo in z želatino vmešamo v puding. Kremo gladko zmešamo in nabrizgamo na spodnje dele prerezanih krofkov. Krofke sestavimo in damo na hladno. Preden lešnikove krofke ponudimo, jih pokapamo s prihranjenim karamelom.

Nasvet

Več o tehniki priprave kuhanega ali paljenega testa si lahko preberete tukaj.

21