Sestavine

  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • oljčno olje
  • 400 g mlete govedine
  • 400 g paradižnika iz pločevinke
  • 6 vejic timijana + za okras
  • sol in poper
  • 80 g masla
  • 40 g gladke moke
  • 8 dl mleka
  • 500 g blitve
  • 6 večjih listov testa za lazanjo (odvisno od velikosti)
  • 200 g mocarele

Priprava

Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V globlji ponvi na oljčnem olju prepražimo meso. Nato dodamo čebulo in česen ter skupaj pražimo še 10 minut.

V ponev dodamo paradižnik in lističe timijana, solimo, popramo ter počasi kuhamo 20 minut.

V manjši kozici pripravimo bešamel, tako da stopimo maslo in dodamo moko ter jo rahlo prepražimo. Nato prilijemo mleko in kuhamo približno 20 minut, da se zgosti. Solimo in popramo po okusu.

Blitvo očistimo in sesekljamo, nato pa popražimo v naoljeni ponvi.

Po dnu pekača razporedimo malo bešamela, čez položimo liste testa, nato dodamo plast blitve in približno tretjino mesa. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Po vrhu razporedimo preostalo testo in ga prelijemo z bešamelom.

Mocarelo naribamo ali narežemo na tanke rezine in jo razporedimo po vrhu lazanje. Lazanjo pečemo pri 180 °C približno 45 minut. Po peki pustimo, da se nekoliko ohladi, pred postrežbo pa jo okrasimo z vejicami timijana.

mleko in mocarela

0