Lazanja z bolonjskim ragujem
Lazanja z bolonjskim ragujem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rezini dimljene mesnate slanine
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 1 srednje velik korenček
- 2 stroka česna
- 500 g mlete govedine
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikove polpe
- 1 žlica bistrega medu
- sol
- poper
- 500 g svežih listov za lazanje
- 4 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 1 krogla (125 g) mocarele
- 50 g sveže naribanega parmezana
- velika pest bazlikinih listov (po želji)
Priprava
V veliki kozici segrejemo olje. Slanino narežemo na majhne koščke, jo dodamo v kozico in pražimo nekaj minut, da se rahlo zlato rjavo obarva. Dodamo drobno sesekljano čebulo, drobno nasekljano zeleno in nariban korenček ter na srednjem ognju pražimo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se zelenjava zmehča.
Dodamo drobno sesekljan česen in pražimo še 1 minuto, nato priložimo mleto meso in ga pražimo približno 6 minut, da enakomerno povsod porjavi, medtem ga mešamo in s kuhalnico drobimo grudice.
Primešamo paradižnikovo mezgo, jo dobro vmešamo v meso in zelenjavo in pražimo še minuto. Dodamo paradižnikovo polpo in obe pločevinki do polovice napolnimo z vodo ter ju izplaknemo, vodo pa prilijemo v kozico. Dodamo med, solimo in popramo ter nežno kuhamo 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Sestavimo lazanjo. Na dno pekača razporedimo malo mesnega raguja. Nanj položimo plast listov za lazanjo, tako da se malo prekrivajo, nato nadaljujemo z naslednjo plastjo raguja in testenin ter ponovimo še dvakrat. Na vrhu mora biti plast testenin.
Crème fraîche ali kislo smetano v skledici razžvrkljamo z 2 žlicama vode, da jo malo razredčimo. Prelijemo jo po lazanji, obložimo z grobo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanom. Postavimo v pečico za 25 do 30 minut, da se zlato rjavo zapeče in zabrbota. Po želji posujemo s svežo baziliko in postrežemo.
Sveže testo za lazanjo
Liste za lazanjo zlahka pripravimo sami iz rezančnega testa. Zamesimo testo iz 400 g ostre moke in 4 jajc ter gnetemo toliko časa, da postane mehko in voljno. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, nato ga tanko razvaljamo, najbolje s strojčkom za testenine, lahko pa tudi z valjarjem. Razvaljano testo razrežemo na primerno velike pravokotnike za lazanjo. Ostanke testa pa lahko narežemo na rezance ali krpice in jih uporabimo za drugo jed.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.