Sestavine

  • 400 g ostre moke
  • 4 jajca

Priprava

1.

Moko vsujemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajce in zmešamo s kuhalnico, nato začnemo mesiti z rokami.

2.

Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga gnetemo toliko časa, da postane mehko in voljno. Ko ga prerežemo, ne sme imeti zračnih mehurčkov in belih sledi moke.

3.

Testo zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo, da se ne suši, in ga damo počivat v hladilnik. Na hladnem mora počivati vsaj pol ure, da se jajce in moka povežeta in je testo bolj prožno.

4.

Testo razvaljamo. Kepo položimo na pomokano delovno površino in ga malo razvaljamo, da ga sploščimo (toliko, da lahko delo nadaljujemo s strojčkom, sicer pa ga lahko tudi do konca razvaljamo z valjarjem).

5.

Nato testo večkrat spustimo skozi strojček za testenine, pri čemer začnemo z najširšim razmikom med valjčki, nato pa režo postopoma zmanjšujemo.

Nasvet

Iz razvaljanega testa lahko pripravimo rezance različnih širin: razvaljano testo narahlo zvijemo v zvitek in ga narežemo na poljubno širino, nato rezance razrahljamo. Za lazanje razvaljano testo narežemo na primerno velike pravokotnike. Seveda pa rezančno testo lahko uporabimo tudi za druge oblike in za nadevane testenine, kot so tortelini in ravioli.

71