Sestavine

kolački

  • 175 g moke
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 25 g mletih mandljev
  • 2 veliki jajci
  • 175 g polnomastnega jogurta
  • 2–3 kapljice vaniljeve arome
  • 25 g stopljenega masla
  • 2 žlici repičnega olja

krema

  • 25 g temne čokolade (70 %)
  • 25 g zmehčanega masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlička polposnetega mleka
  • 100 g lahkega kremnega sira
  • 100 g skute
  • 1 žlica naribane temne čokolade za okras

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo z lepimi papirnatimi košaricami. Moko stresemo v veliko skledo, vendar dve žlici moke prihranimo za pozneje. Presejemo kakav v prahu in ga dodamo moki. Primešamo pecilni prašek, sladkor in mandlje, nato pa naredimo jamico na sredini. V ločeni skledi stepemo jajci, nato primešamo jogurt in vaniljo. Zmes skupaj s stopljenim maslom in oljem zlijemo med suhe sestavine. Maso na hitro zmešamo, da se sestavine povežejo.

2.

Zmes enakomerno razdelimo v 12 vdolbin modla. Pečemo 15 do 20 minut, da kolački lepo narastejo in da je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, čista, ko jo potegnemo iz kolačka. Vzamemo jih iz modlov in ohladimo na rešetki.

3.

Medtem pripravimo kremo. Čokolado na drobno nasekljamo in jo damo v ognjevarno posodo, ki jo postavimo nad ponev, v kateri rahlo vre voda. Odstavimo in pustimo, da se čokolada stopi in ohladi.

4.

Maslo, sladkor v prahu, kakav in mleko damo v skledo ter mešamo, da dobimo gladko maso. Vmešamo še kremni sir in skuto. Ko je čokolada ohlajena, jo primešamo zmesi. Čokoladno kremo z žlico nadevamo na kolačke, nato pa jih posipamo še z naribano čokolado. Kolačke lahko v hladilniku hranimo 2 do 3 dni.

28