Lahki čokoladni kolački
Lahki čokoladni kolački
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2014
ČAS PRIPRAVE: 55 min + hlajenje
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
kolački
- 175 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 25 g mletih mandljev
- 2 veliki jajci
- 175 g polnomastnega jogurta
- 2–3 kapljice vaniljeve arome
- 25 g stopljenega masla
- 2 žlici repičnega olja
krema
- 25 g temne čokolade (70 %)
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 žlička polposnetega mleka
- 100 g lahkega kremnega sira
- 100 g skute
- 1 žlica naribane temne čokolade za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo z lepimi papirnatimi košaricami. Moko stresemo v veliko skledo, vendar dve žlici moke prihranimo za pozneje. Presejemo kakav v prahu in ga dodamo moki. Primešamo pecilni prašek, sladkor in mandlje, nato pa naredimo jamico na sredini. V ločeni skledi stepemo jajci, nato primešamo jogurt in vaniljo. Zmes skupaj s stopljenim maslom in oljem zlijemo med suhe sestavine. Maso na hitro zmešamo, da se sestavine povežejo.
Zmes enakomerno razdelimo v 12 vdolbin modla. Pečemo 15 do 20 minut, da kolački lepo narastejo in da je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, čista, ko jo potegnemo iz kolačka. Vzamemo jih iz modlov in ohladimo na rešetki.
Medtem pripravimo kremo. Čokolado na drobno nasekljamo in jo damo v ognjevarno posodo, ki jo postavimo nad ponev, v kateri rahlo vre voda. Odstavimo in pustimo, da se čokolada stopi in ohladi.
Maslo, sladkor v prahu, kakav in mleko damo v skledo ter mešamo, da dobimo gladko maso. Vmešamo še kremni sir in skuto. Ko je čokolada ohlajena, jo primešamo zmesi. Čokoladno kremo z žlico nadevamo na kolačke, nato pa jih posipamo še z naribano čokolado. Kolačke lahko v hladilniku hranimo 2 do 3 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.