Sestavine

  • 800 g–1 kg teletine brez kosti (stegno)
  • 8 korenčkov
  • ¼ gomoljne zelene
  • ½ porovega stebla
  • 1 čebula
  • 4 zrna belega popra
  • ščepec soli
  • nekaj vejic peteršilja

kruhov hren

  • 100 g belega kruha
  • 2 dl čiste telečje juhe
  • 2 žlici sveže naribanega hrena
  • 1 žlica masla
  • 1,5 dl sladke smetane
  • sol
  • sveže zmlet poper
  • šopek drobnjaka

Priprava

1.

Por, čebulo, zeleno in korenček očistimo. Po potrebi zelenjavo tudi olupimo ali ostrgamo. Zelenjavo (razen korenčka) pristavimo v 2 litrih hladne vode, ki smo ji dodali sol, poprova zrna in peteršiljeve vejice, ter zavremo. Nato damo v lonec meso in počasi kuhljamo približno eno uro. Deset minut pred koncem kuhanja dodamo še korenček in skuhamo, tako da je še čvrst.

2.

Kruhov hren pripravimo tako, da iz lonca, v katerem smo kuhali meso, vzamemo 2 decilitra juhe. V kozico damo juho, maslo, sladko smetano in hren. Dodamo kruh, narezan na kocke, začinimo, hitro zavremo, nato pa odstavimo. Drobnjak operemo in narežemo na kolobarčke.

3.

Kuhano meso vzamemo iz juhe. Tudi korenček previdno poberemo iz juhe. Meso narežemo na tanke rezine. Kruhov hren premešamo in naložimo na postrežne krožnike. Na hren položimo rezine mesa in korenček. Okrog kruhovega hrena pa pokapamo malo juhe, ki smo ji primešali narezan drobnjak.

6