Krušno sonce s camembertom in panceto
Krušno sonce s camembertom in panceto
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + 1 ura za vzhajanje
KOLIČINA: za 8–10 oseb kot prigrizek, za 4–5 kot predjed
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g bele krušne moke
- 7 g suhega kvasa
- 2 žlički gorčice v prahu
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlički timijana
- 1 žlica oljčnega olja
- 250 g sira camembert v škatli
- 20 rezin pancete
- timijanove vejice za okras
- olje za pekač
- sol
- poper
Priprava
Zmešamo moko, kvas, gorčico v prahu, 1 ½ žličke drobne soli, sladkor, timijan in ½ žličke sveže zmletega črnega popra. Vmešamo 2,5 dl mlačne vode, z rokami zamesimo testo in ga 10 minut gnetemo na čisti delovni površini, dokler ne postane gladko in prožno. Če uporabljamo mešalnik z nastavkoma za gnetenje, mesimo samo 5 minut. Testo položimo v veliko, čisto skledo, ga pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati na sobni temperature kako uro oziroma tako dolgo, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 190 °C in obložimo največji pekač s papirjem za peko. Pokrov škatle, v kateri smo kupili camembert, položimo na sredo pekača.
Testo pognetemo v gladko kroglo in s prsti naredimo luknjo skoznjo. Enakomerno raztegujemo testo v velik krog, dokler ni odprtina v sredini dovolj velika, da vanjo postavimo pokrov od sira. To najlaže naredimo tako, da vrtimo testo okoli prstov in nato okoli zapestja, tako kot otroci, ki se igrajo hulahup.
Testeni krog položimo na pekač okrog pokrova. S kuhinjskimi škarjami ga od oboda proti sredini razrežemo na 20 trakov; na sredi pa ne zarežemo do konca, ampak okoli pokrova pustimo nekaj milimetrov testa, da se še drži skupaj. Če smo kupili že narezano panceto, vsako rezino razpolovimo po dolžini. Enega od testenih trakov zvijemo, da se stanjša in podaljša, ter ga spiralno ovijemo z rezino pancete. Postopek ponovimo s preostalimi testenimi trakovi.
Če so naši spiralasti »žarki« videti neenakomerni, predolge na koncu lahko porežemo s kuhinjskimi škarjami (glejte nasvet). Premažemo jih z malce oljčnega olja in jih damo v pečico za 15 minut.
Medtem odvijemo camembert, ga premažemo z oljčnim oljem, potresemo s timijanovimi vejicami in črnim poprom. Pekač vzamemo iz pečice, položimo sir v pokrov in pečemo še 5 minut, da se kruh zlato rjavo in hrustljavo zapeče, sir pa stopi.
Nasvet
Pripravimo vnaprej
To je idealna jed, če se ne želimo ukvarjati s pripravami zadnji dan. Kruh pečemo 15 minut, ga ohladimo in pokrijemo. Naslednji dan samo položimo sir na sredo in pečemo 10 minut pri 190 °C.
Porabimo ostanke
Kose testa, ki smo jih odrezali s konca sesukanih trakov, pečemo skupaj s krušnim soncem, vendar samo 10 minut, nato pustimo, da se ohladijo, večje lahko natrgamo na manjše koščke in kasneje z njimi potresemo solato. V nepredušno zaprti škatli bodo počakali 3 do 4 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.