Kruhki z lososom, špinačo in poširanimi jajci
Losos in poširana jajca so izvrstna kombinacija za prefinjen pozni zajtrk
Kruhki z lososom, špinačo in poširanimi jajci
Losos in poširana jajca so izvrstna kombinacija za prefinjen pozni zajtrk
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2012
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 2–4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 4 sveža jajca
- 300 g špinače
- 2 kajzerici ali kruhka za burgerje
- 4 velike rezine prekajenega lososa
holandska omaka
- 2 jajčna rumenjaka
- 140 g stopljenega masla
- sok ½ limone
- ščepec kajenskega popra
- sol
- poper
- 25 g masla za premaz kruhkov
Priprava
Najprej pripravimo omako. Nad posodo z vročo vodo v večji skodelici stepemo oba rumenjaka z dvema žlicama vroče vode. Postopoma vlivamo stopljeno maslo (mlečno usedlino izpustimo), da dobimo homogeno mešanico. Dodamo še limonov sok ter začinimo s kajenskim poprom in soljo.
V kozici zavremo vodo s kisom. Vode ne smemo soliti in mora le rahlo vreti. V vodo nežno ubijemo jajca in počakamo 2 minuti, da zakrknejo. Nato jih s penovko vzamemo iz vode in ohladimo v hladni vodi.
Špinačo operemo in jo damo v vok ali ponev skupaj z žličko masla. Ko oveni, jo vzamemo iz voka in odcedimo. Začinimo jo s soljo in poprom.
V pečici vključimo žar. Kruhke prerežemo na pol in položimo pod žar z rezno stranjo navzgor, da se popečejo. Rahlo jih premažemo z maslom in vsako polovico obložimo z lososovo rezino. Na kruhke razdelimo špinačo in vanjo naredimo rahlo vdolbinico, v katero damo zakrknjeno jajce. Kruhke prelijemo z omako in ponovno postavimo za nekaj minut pod žar. Takoj postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.