Sestavine

za krompirjevo testo

  • 400 g krompirja
  • 50 g ostre moke
  • 50 g gladke moke
  • 1 jajce
  • 20 g sveže naribanega parmezana
  • sol

za nadev

  • 250 g maslene buče (maslenka)
  • 20 g sesekljane čebule
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
  • ščepec muškatnega oreška
  • 20 g sveže naribanega parmezana
  • 50 g sveže albuminske skute (rikote)

za preliv

  • 80 g masla
  • 4 žajbljevi listi
  • 50 g orehovih jedrc

Priprava

1.

Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo ter ohladimo na sobno temperaturo. Lahko dodamo malce oljčnega olja, da se v krompirju ne bi naredile grudice.

2.

Pripravimo nadev. Bučo olupimo, narežemo in skuhamo. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo kuhano bučo, premešamo, začinimo s soljo, poprom in z muškatnim oreškom, po želji tudi s cimetom ter prepražimo. Priložimo še skuto, premešamo in maso pretlačimo. Preverimo okus in po potrebi dodatno začinimo.

3.

Vse sestavine za testo dodamo k pretlačenemu krompirju in na hitro vgnetemo testo. Delovno površino pomokamo z ostro moko, testo razvaljamo na debelino 5 mm in iz njega z okroglim obodom izrežemo 20 krogov premera 9 cm (lahko pa testo oblikujemo v svaljek premera 5 cm, ga narežemo na kose, težke približno 50 g, jih sploščimo z roko in oblikujemo kroge). Polovico krogov obložimo z nadevom, s preostalimi krogi pa klobučke prekrijemo. S pomokanimi vilicami enakomerno zatisnemo robove.

4.

Klobučke kuhamo v vreli, slani vodi – kuhani so, ko priplavajo na površje. S penovko jih previdno vzamemo iz vode, jih malce podržimo na kuhinjski brisački, da se odcedijo, in položimo na tople servirne krožnike. Zabelimo jih s spenjenim maslom, v katerega smo dodali tanko narezane žajbljeve lističe. Na koncu jed posujemo z grobo nasekljanimi orehi, po njej lahko naribamo prekajeno skuto, poljubno okrasimo in takoj ponudimo.

17