Krompirjeva omleta s paradižnikom
Slastna krompirjeva omleta, ki je lahko kosilo ali malica.
Krompirjeva omleta s paradižnikom
Slastna krompirjeva omleta, ki je lahko kosilo ali malica.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2012
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: 1 omleta
ZAHTEVNOST: Preprosto
STAROST: 8–12 let
Dvanajstletna Tea in njen štiriletni bratec Matic svoji mami za materinski dan vsako leto nabereta zvončke. Letos jo bosta poleg zvončkov razveselila še s svojimi kuharskimi spretnostmi. V kuhinji Andreja Goljata sta zato že imela generalko: naučila sta se pripraviti krompirjevo omleto.
Sestavine
- 1 manjša čebula
- 200 g krompirja
- 4 rezine prekajene slanine
- 8 jajc
- 1 žlica gorčice
- 80 g naribanega sira
- 2 paradižnika
- 2 žlici olja
- sol
- poper
Priprava
Krompir olupi, nareži na ploščice in ga 10 minut kuhaj v vreli vodi. Medtem na majhne kocke nareži čebulo in s škarjami razreži slanino na manjše trakove. Segrej večjo ponev in v njej popraži slanino in čebulo, da ta postane rumena.
V posodo ubij jajca, dodaj gorčico, malo soli in popra ter premešaj z metlico. K jajčni mešanici dodaj še popečeno slanino s čebulo, odcejen kuhan krompir in polovico sira. Vse sestavine nežno premešaj.
V ponvi segrej olje in vanjo zlij jajčno mešanico. Omleto peci na nizkem ognju 6 minut ali tako dolgo, da jajce ob straneh zakrkne. Medtem nareži paradižnik in vključi pečico na žar ali na 240 °C.
Ko se omleta s spodnje strani zapeče, jo posuj z narezanim paradižnikom in sirom ter ponev prenesi v pečico za 4 minute, da se speče še z zgornje strani in se sir stopi. Omleto prenesi na krožnik in jo mamici ponudi s kruhom in kozarcem soka.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.