Sestavine

  • 1,2 dl mleka sobne temperature
  • 2 vrečki suhega kvasa
  • sol
  • 250 g gladke moke
  • 250 g moke za kvašeno testo
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 300 g masla
  • gladka moka za delovno površino
  • rastlinsko olje za premaz folije
  • modla za izrezovanje premera 9 in 2,5 cm
  • olje za cvrenje
  • kristalni sladkor za povaljanje
  • poljuben nadev (vaniljina krema, marmelada, lešnikov namaz)
  • 125 g sladkorja v prahu
  • poljuben sladkorni posip

Priprava

1.

V srednje veliko skledo damo mleko, 1,2 dl mlačne vode in kvas. Premešamo in prihranimo. V posodo kuhinjskega strojčka damo obe vrsti moke, sladkor in žličko soli. Strojček vključimo in sestavine premešamo. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in spet vključimo strojček, da se sestavine rahlo povežejo (maslo lahko v moknato mešanico vtremo tudi s prsti). Pri tem pazimo, da se maslo ne poveže čisto z moko, ostati morajo vsaj 1 cm veliki celi koščki masla.

2.

Mešanico iz moke stresemo v skledo z mlekom in kvasom ter z lopatko nežno vmešamo suhe sestavine v mokre. Pri tem pazimo, da se koščki masla ne raztopijo preveč. Ko vse skupaj premešamo v grobo testo, ga stresemo na pomokano delovno površino in nežno pregnetemo ter oblikujemo v kroglo. Pokrijemo jo z rahlo naoljeno plastično kuhinjsko folijo in damo za nekaj ur v hladilnik, da se spočije.

3.

Nato na dobro pomokani delovni površini testo razvaljamo na pravokotnik velikosti 20 x 40 cm. Moko odstranimo s testa, nato pa prek srednje tretjine testa prepognemo najprej levo (prepognemo krajšo stranico pravokotnika), nato pa še desno tretjino testa (kot bi oblikovali pisemsko ovojnico) in z oblikovanega testa spet odstranimo odvečno moko. Prepognjen pravokotnik obrnemo za 90 stopinj tako, da sta zavihka obrnjena proti nam. Nato vse skupaj z valjanjem, prepogibanjem in obračanjem še dva- krat ponovimo. Testo zavijemo v plastično folijo in čez noč postavimo v hladilnik.

4.

Naslednji dan delovno površino spet rahlo pomokamo in testo razvaljamo na pol cm debel pravokotnik velikosti 20 x 45 cm. Z modelčkom za piškote premera 9 cm iz testa izrežemo 10 krofov. V vsakega z manjšim modelčkom premera 2,5 cm na sredini izrežemo luknjo. Razporedimo jih na pekač, pokrijemo z rahlo naoljeno folijo in jih na sobni temperaturi pustimo vzhajati 1 uro. Nato v kozici z debelim dnom na srednji temperaturi segrejemo zadostno količino olja na 170 °C; olje naj sega do višine dveh tretjin posode.

5.

Pečemo po en ali dva krofa naenkrat, v kozico jih polagamo s penovko. Na vsaki strani jih pečemo kakšno minuto ali dve, da postanejo zlato rjave barve. Pečene s penovko odlagamo na kuhinjsko rešetko, obloženo s kuhinjskimi brisačami. Ko se krofi rahlo ohladijo, vendar so še topli, povaljamo njihov rob v sladkor in jih nato popolnoma ohladimo.

6.

Poljuben nadev napolnimo v dresirno vrečko z nastavkom za polnjenje krofov ali manjšim gladkim nastavkom. Krofe napolnimo z nadevom tako, da damo malo nadeva v vse 4 strani vsakega krofa. Okrasimo jih tako, da sladkor v prahu zmešamo z nekaj žličkami vode, da dobimo dovolj gost obliv; sladkorju dodajamo vodo po žličkah in vmes mešamo, da nastane mešanica, gosta kot zobna krema. Sladkorni obliv napolnimo v dresirno vrečko z manjšim gladkim nastavkom ali v navadno vrečko, ki ji odrežemo vogalček, in na vsak krof na- rišemo krog. Krofe lahko posujemo še s poljubnim sladkornim posipom. Postrežemo jih v nekaj urah po cvrenju, ko so še hrustljavi.

Galerija

Krofljički?

Krofljiček – kombinacija krofa in rogljička v enem! Tako imenovani cronut je leta 2013 jih je v svoji slaščičarni v New Yorku izumil slaščičar Dominique Ansel.

8