Sestavine

  • 500 g sveže rdeče pese
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička masla
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 250 g riža za rižoto
  • 1,5 dl belega vina
  • 7 dl vroče zelenjavne jušne osnove
  • pest naribanega parmezana
  • sol
  • 4 žlice kisle smetane
  • pest sesekljanega kopra

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 ° C. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Peso operemo in olupimo; če si nočemo umazati rok, si nadenemo rokavice. Narežemo jo na večje rezine in razporedimo na večji kos aluminijaste folije, ki smo ga položili na pekač. Prelijemo z žlico olja, solimo in pečemo 1 uro, da se pesa zmehča.

2.

Medtem v nepregorni posodi segrejemo preostalo olje z maslom. Dodamo čebulo in česen ter pražimo približno 3 do 5 minut, da postekleni. Vmešamo riž in ga zalijemo z vinom. Pustimo, da vse skupaj 5 minut vre.

3.

Nato dobro premešamo in zalijemo z juho. Spet dobro premešamo, pokrijemo in damo v pečico. Kuhamo 15 minut oziroma tako dolgo, da se riž zmehča. Iz pečice vzamemo peso in eno četrtino zmeljemo s paličnim mešalnikom, preostalo pa drobno narežemo. V riž vmešamo skoraj ves parmezan in peso. Jed razdelimo na krožnike, priložimo še žlico kisle smetane, posujemo s preostalim parmezanom in koprom ter postrežemo.

20